Papa, rođenje bebe, izbori...

Lista top deset, koju je objavio Facebook, otkriva fascinantni uvid u trendove ove godine.


Uprskos činjenici da je izrazu twerking Oksfordski rječnik dao titulu Riječ godine, pjevačica Miley Cyrus ipak nije toliko popularna kao što misli. 
Prema godišnjem izvještaju o trendovima na Facebooku, kompanija je saopćila kako je više lajkova dobio papa Franjo nego pop starleta.
Rođenja i bebe su stalna tema na Facebooku, a tokom 2013. jedna beba posebno. Dolazak na svijet budućeg britanskog monarha, princa Georga, treća je najpopularnija tema na Facebooku.
Ali postovi o kraljevskoj bebi daleko su iza najmasovnije debate koja se vodila na internetu. A to je papa Franjo.
Novi lider rimokatoličke crkve opisivan je kao nekonvencionalni papa. Prvi sa južne hemisfere. Prvi jezuita. I prvi papa koji može da kaže za sebe da je ustalasao društvene mreže.
Lista top deset, koju je objavio Facebook, otkriva fascinantni uvid u trendove ove godine.
Nakon pape, izbori su najpopularnija tema. Pomenimo samo one u Pakistanu, Keniji i Maleziji.
Prirodne katastrofe, poput tajfuna Haiyan i poplave su, također, bile vruće teme.
Listu zaokružuje bombaški napad na bostonskom aerodoromu, Ture de France kao i vijest o smrti jednog od giganata čovječanstva Nelsona Mandele.
I dok u Južnoj Africi i dalje traju okupljanja s ciljem odavanja pošte ocu nacije, to poštovanje preliva se i kroz brojne postove i fotografije na društvenim mrežama.
Od humora preko nade, do tuge - Facebook je držao puls nad emocijama svijeta, postavši sve moćnija biblioteka naših života danas.