Sony je danas predstavio vodootporni pametni telefon Xperia Z1 koji, kako ističu, kombinuje sve najbolje od njihove tehnologije.

Smartphone koji će širom svijeta biti dostupan već u toku ovog mjeseca je elegantan, ima ekran od 5 inča i najnoviji je dodatak Sonyjevoj seriji Z. Najveći mu je adut kamera od čak 20,7 megapiksela za koju testiranja kažu da je po kvaliteti nadmašila i Nokia PureView.
Ima Sonyjev nagrađivani G širokougaoni objektiv žarišne dužine od 27 mm i otvor blende od F 2,0. Snima lijepe, oštre i svijetle fotografije čak i uslovima slabog osvjetljenja. Tu je i 1/2,3-inčni Exmor RS for mobile CMOS senzor slike s 20,7 MP i BIONZ for mobile procesor slike.
U okviru seta aplikacija koje nudi nalaze se: Social live - za prenos na Facebook, Info-eye - za prikaz ključnih informacija o objektu koji snimite kamerom, Timeshift burst - za savršenu fotografiju svaki put (Xperia snima 61 fotografiju u dvije sekunde), te AR effect.
Xperia Z1 ima jednodijelni aluminijski okvir s kaljenim staklom na prednjoj i stražnjoj strani. Njegov 5-inčni ekran je full HD, a procesor četverojezgreni Snapdragon 800 od 2,2 GHz i 2 GB radne memorije te 16 GB interne memorije koja se može proširiti micoSD karticama. Teži 170 grama i ima bateriju od 3000 mAh.
Sony je pred početak IFA sajma predstavio i svoj novi SmartWatch sat te kamere QX10 i QX100 koje imaju tehnologiju fotoaparata, ali bez ekrana. Preko WiFi veze se spajaju na pametne telefone koje koriste kao objektiv.