Koštaće oko 185 dolara

Indijski izumitelj i njegov tim, doslovce su nanovo izmislili touchscreen zaslon te već tri godine rade na novom modelu smartphone uređaja, koncipiranom tako da može služiti slijepim osobama.

Sumit Dagar in njegov tim iz Centra za inovacijsku inkubaciju i poduzetništvo u Ahmedabadu, osmislili su pametni mobitel koji aplikacije i tekstualne poruke pretvara u Brailleovo pismo, odnosno ima zaslon prilagođen slijepim osobama, prenosi Times of India.
Nakon tri godine napronog rada, sad napokon imaju prototip, koji tekstualne poruke pretvara u Brailleovo pismo na način da podiže ili spušta pinove, koji se nalaze na posebnom zaslonu, prilagođenom slijepim osobama. 
Taj smartphone uređaj navodno će imati sve elemente konvencionalnog takvog uređaja. Dagar i njegov tim nadaju se kako će uređaj pustiti u prodaju do kraja godine. Njegova cijena iznosit će oko 185 dolara.
Brailleovo pismo je pismo namijenjeno slabovidnim ili slijepim osobama, koje je osmislio 1821. godine Louis Braille. Svako slovo Brailleovog pisma sastoji se iz šest tačaka organizovanih u dva stupca po tri tačke (koje su udubljene ili ispupčene), svakom slovu abecede odgovara određena kombinacija tih reljefnih tačaka.