Generacija Z

Oxford University Press proglasio je "rizz" za svoju reč godine, naglašavajući popularnost termina koji koristi generacija Z da opiše nečiju sposobnost da privuče ili zavede drugu osobu.

Ova reč je dobili prednost nad "Swiftie" (entuzijastični obožavatelj prevačice Taylor Swift), "situationship" (neformalna romantična ili seksualna veza) i "prompt" (instrukcija programu veštačke inteligencije) u odluci eksperata izdavača Oxfordskog rečnika engleskog jezika.

Četiri reči koje su bile u finalu izabrane su javnim glasanjem, a pobednik je proglašen u ponedeljak.

Veruje se da "rizz" potiče od sredine reči "karizma" (charisma) i može da se koristiti i kao glagol ("rizz up" – zavesti, muvati, pričati), naveo je Oksford juniverziti pres.

"To govori kako mlađe generacije stvaraju prostore – onlajn ili lično – gde imaju i definišu jezik koji koriste", naveo je izdavač. "Od aktivizma do upoznavanja i šire kulture, kako generacija Z postaje sve više uticaja na društvo, razlike u perspektivama i životnom stilu takođe se pojavljuju u jeziku".

Američki izdavač rečnika Merriam-Webster takođe je uvrstio "rizz" na svoju listu reči godine, ali je prvo mesto dao reči "autentično".