OPREZ

Britanski istraživači uspjeli su izraditi sistem koji osluškuje pritiske na tipke i bilježi tačno ono što tipkate. Sistem to može učiniti čak i putem aplikacije za web konferencije kao što je Zoom.

Ozbiljna prijetnja

Jedan od razloga zašto ljudi vole mehaničke tastature glasni su zvukovi tipkanja koje proizvodi dok ih koriste.

Ali tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrio je nešto zbog čega bi i najzagriženiji ljubitelji takvih tastatura mogli biti ponukani razmisliti o tišem i diskretnijem računalnom dodatku.

Oni su, naime, uspjeli izraditi sistem koji osluškuje pritiske na tipke i bilježi tačno ono što tipkate. Sistem to može učiniti čak i putem aplikacije za web konferencije kao što je Zoom, prenosi tportal.

Zasad nije poznato je li ova prijetnja prisutna bilo gdje osim u laboratoriju istraživača s univerziteta ''Durham'', ''Surrey'' i ''Royal Holloway'' u Londonu.

No, ako su se oni tome domislili, nije teško zamisliti kako će to učiniti i neko drugi.

Do prisluškivanja u dva koraka

Istraživači su razvili proces u dva koraka.

Prvi je snimanje odabira pritisaka tipki s određene tastature putem ugroženog vektora, poput pametnog telefona napunjenog ciljanim zlonamjernim softverom.

Drugi predviđa korištenje snimka za obuku algoritma za određivanje zvučnih razlika u zvuku svake pojedinačne tipke na tastaturi.

Po završetku procesa sistem može prepoznati šta se tipka do nivoa od 95 posto tačnosti pri korištenju pametnog telefona za bilježenje zvuka. Kad je riječ o Zoomu i Skypeu, ti su nivoi iznosili 93 i 91,7 posto.

Pri testiranju su koristili Appleovo prijenosno računalo MacBook Pro i pametni telefon iPhone.

Sistem je bio ograničen na samo 36 tipki: primarne tipke sa slovima i brojevima. Trebao je čuti svaku tipku pritisnutu 25 puta zaredom kako bi mogao biti izrađen pouzdan sistem za obuku.

Također je bio potreban unos tipki u obliku teksta koji se upisuje. Nakon toga, sistem je mogao prepisati ono što se upisuje samo na temelju zvuka.

To, srećom, znači kako bi sistem za repliciranje ovih rezultata izvan laboratorijskih uvjeta vjerovatno trebao puno više ulaznih podataka jer neke tipke koristite češće, a druge rjeđe.

Čini se kako tiša tastatura neće riješiti problem jer su tastature prijenosnih računala u pravilu već prilično tihe, piše PC World.

20 znakova

Moguća zaštita je korištenje nasumično generiranih lozinki s 20 znakova, puno velikih slova i posebnih znakova.

Što je i inače preporučljivo, ali i teško izvedivo bez korištenja aplikacija za upravljanje lozinkama.