Cijeli ekran

Modeli iPhone 15 i 15 plus će imati poboljšanu kameru i novi dizajn, a Apple također prelazi na USB-C, što će omogućiti veće brzine prijenosa podataka pomoću kabla.

Kompanija Apple će uskoro predstaviti dugo očekivani model telefona iPhone 15, koji će imati tanje okvire, kao i Apple satove nove generacije.

Kako prenosi Bloomberg, dizajneri su „dugo sanjali“ o iPhone modelu koji zaista ima cijeli ekran – bez ivica oko ekrana i bez izreza za kamere ili senzore. Uz iPhone 15 će ova kompanija napraviti još jedan korak ka spomenutom cilju.

Proces je počeo 2017. godine modelom iPhone X, kada je ekran po prvi put proširen desno do ivice na vrhu i dnu. Ipak, taj model je imao izrez pri vrhu za smještaj Face ID-a, zvučnika, prednje kamere i drugih senzora.

Napredak je ostvaren i 2020. godine lansiranjem iPhonea 12, koji je imao nešto tanje okvire od modela X ili XS, kao i u prethodne dvije godine.

Nova tehnologija za naprednije modele

Ove godine, Appleovi standardi za iPhone 15 će i dalje imati oblast za interakciju Dynamic Island, dok će modeli Pro i Pro Max koristiti novu tehnologiju, poznatu kao LIPO. Nova LIPO tehnologija će smanjiti veličinu ivice oko ekrana na 1,5 milimetara sa oko 2,2 milimetra na trenutnim iPhone uređajima.

LIPO je prvi put korišten u sedmoj seriji Apple satova kako bi se ivice tog uređaja smanjile i istovremeno povećala veličina ekrana.

Modeli iPhone 15 i 15 plus će imati poboljšanu kameru i novi dizajn.

Ujedno, iPhone 15 prelazi na USB-C, što će omogućiti veće brzine prijenosa podataka za one koji se i dalje sinhroniziraju pomoću kabla.

Analitičar Bloomberga je ocijenio da će zbog prelaska na titanij i skuplji sistem kamera na iPhoneu 15 Pro vjerovatno poskupiti i sva četiri modela tog telefona na tržištima van SAD-a, dodajući da ni poskupljenje „na domaćem tržištu“ nije isključeno, prenosi Tanjug.