Preporuke

Vrijeme ljetnih vrućina nije naročito prijateljski naklonjeno prema elektronskim uređajima poput pametnih telefona i tableta.

Ti uređaji sadrže komponente koje su osjetljive na pregrijavanje do kojeg lakše dolazi kad je temperatura visoka.

Stoga obratite pažnju na nekoliko sljedećih savjeta kako održati uređaj s operativnim sistemom Android ili iOS na optimalnoj radnoj temperaturi tokom ljeta.

Ne ostavljajte uređaj izložen direktno sunčevoj svjetlosti tokom dužeg perioda

Ako se volite satima pržiti na plaži, pametne telefone i tablete ostavite u sjeni ili na drugom hladnijem mjestu. Izbjegavajte držati telefon na kontrolnoj ploči, sjedištu ili naslonu za ruke u automobilu.

Smanjite osvjetljenje zaslona kako biste manje opteretili bateriju

Zaslon telefona opterećuje bateriju. Ručno postavljanje svjetline (uočeni intenzitet svjetla koji dolazi sa zaslona) na najniži nivo koju ste spremni podnijeti pomoći će u izbjegavanju pregrijavanja.

Prepoznajte i zatvorite aplikacije gladne energije

U izbornicima postavki novijih pametnih telefona nalazi se alat za upravljanje korištenjem baterije. Obično se nalazi u podizborniku postavki baterije telefona. Pomoću tog alata možete vizualizirati i pratiti kako baterija telefona raspoređuje svoje resurse.

Izvadite telefon iz zaštitne futrole

Ovo je jedan od najbržih načina kako ohladiti uređaj.

Ne stavljajte telefon u frižider ili zamrzivač kako biste ga ohladili

Čini se kao dobra ideja, ali nije baš tako. Iako tako možete smanjiti unutarnju temperaturu, riskirate šok za hardver zbog nagle promjene temperature, izlaganja vlagi i drugim tekućinama.

Nabavite ventilator

Namjenski ventilatori za kratkotrajno hlađenje vjerovatno su najbrži i najučinkovitiji način kako to možete učiniti. Primjera radi, Razerov Phone Cooler Chroma ne zahtijeva nikakvu dodatnu torbicu ili dodatke.

Pričvršćuje se na stražnju stranu iPhonea pomoću MagSafea. Modeli za Android dolaze s podesivom stezaljkom, koja može držati telefone gotovo bilo koje veličine.

Nedostaje mu baterija, pa ćete ga morati uključiti u izvor napajanja svaki put kad trebate ohladiti telefon, piše USA Today.
 
Faktor/USA Today