Galaxy Z

Galaxy Z Flip5 i Galaxy Z Fold5 su lakši i tanji nego modeli iz prethodne godine, neminovno će biti konkurencija Appleovoj seriji telefona iPhone 15.

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics predstavila je nove modele preklopnih telefona Galaxy Z Flip5 i Galaxy Z Fold5 koje treba da budu konkurencija Appleovim telefonima u kategoriji premium.

Cijene su otprilike na istom nivou već tri godine – Galaxy Z Flip5 će se na američkom tržištu prodavati za 999,99 dolara, a Galaxy Z Fold5 za 1.799,99 dolara, javlja Reuters.

Oba modela su lakša i tanja nego modeli iz prethodne godine, a Jene Park, analitičar iz kompanije Counterpoint, tvrdi da će ovi proizvodi neminovno biti konkurencija Appleovoj seriji telefona iPhone 15.

Visoka cijena

Park smatra da najveći problem za potrošače može da bude visoka cijena, pošto su preklopni telefoni zbog napredne tehnologije koja se koristi prilikom proizvodnje znatno skuplji nego obični pametni telefoni.

Preklopni telefoni predstavljaju pet posto tržišta pametnih telefona u kategoriji premium, u kojoj dominira Apple.

Američka kompanija je 2022. godine imala udio od 75 posto na tržištu telefona koji su skuplji od 600 dolara (542 eura), a Samsung udio od 16 posto.

U 2023. godini će biti isporučeno gotovo 19 miliona preklopnih telefona, što je povećanje za 45 posto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je kompanija Counterpoint.