UMJETNA INTELIGENCIJA

Roboti predstavljeni u petak na forumu o umjetnoj inteligenciji očekuju da će ih biti sve više i tvrde da mogu pomoći u rješavanju svjetskih problema. Obećali su da neće ljudima krasti poslove ni ustati protiv čovječanstva.

Devet čovjekolikih robota okupilo se na konferenciji Umjetna inteligencija za opće dobro u Ženevi kojom organizatori žele afirmirati ulogu umjetne inteligencije i robota u rješavanju najvećih globalnih izazova poput bolesti i gladi, prenijela je Hina.

“Sarađivat ću s ljudima, pomagati im i biti im na usluzi i neću biti zamjena za bilo koji posao”, rekla je Grace, medicinska robotkinja odjevena u plavu uniformu medicinske sestre.

“Jesi li sigurna, Grace?”, pitao ju je njen tvorac Ben Goertzel iz kompanije SingularityNET. “Da, sigurna sam”, odgovorila je. To je potvrdio i robot Ameca koji ima sposobnost mimike lica.

Robote pitali planiraju li se pobuniti protiv svojih tvoraca

“Roboti poput mene mogu se iskoristiti da bi se poboljšala kvaliteta života i svijet učinio boljim mjestom. Vjerujem da je samo pitanje vremena kad ćemo hiljade robota poput mene”, rekao je.

Upitan namjerava li se pobuniti protiv Eilla Jacksona koji ga je stvorio i sjedio pored njega, Ameca je odgovorio: “Ne znam zašto to mislite. Moj stvoritelj je drag prema meni i jako sam sretan svojom trenutnom situacijom.”

Brojni roboti nedavno su poboljšani tako što je u njih ugrađena najnovija verzija generativne umjetne inteligencije pa su sofisticiranim odgovorima ugodno iznenadili i svoje kreatore.

Ai-Da, robot koji može slikati, složio se s piscem Yuvalom Noahom Hararijem koji je na konferenciji pozvao na bolju regulaciju umjetne inteligencije.

“Brojne poznate osobe u svijetu umjetne inteligencije predlažu da se to područje na neki način regulira i ja se s time slažem”, rekao je Harari.

No Desdemona, robotska pjevačica u grupi Jam Galaxy tome nije sklona. “Ne vjerujem u ograničenja, nego u mogućnosti”, rekla je. “Istražimo mogućnosti svemira, neka svijet bude naše igralište.”