Uspjeh u Sydneyu

Naučnici s Tehnološkog univerziteta u Sydneyu u Australiji otkrili su kacigu koja zapravo može čitati misli ljudi.

Istraživači su razvili kacigu koja može čitati moždane talase i prevesti ih u čitljiv tekst, a sve to pomoću umjetne inteligencije (AI), prenosi Unilad.

Studija je testirana tako što su učesnici navukli kacigu sa senzorima. Zatim su pročitali nasumični tekst, dok su AI senzori pratili njihove moždane talase.

Ovi moždani talasi su zatim prevedeni u drugi tekst, koji je izgledao kao da je veoma sličan prvom.

Ovi snimci EEG-a pretvoreni su u tekst pomoću AI modela nazvanog DeWave.

U jednom primjeru od učesnika je zatraženo da razmisli o rečenicama "dobar dan. Nadam se da ste dobro. Počet ću sa kapućinom, molim vas, sa dodatnom čašom espressa".

Ekran je tada pokazao da AI "prevodi moždane talase u tekstualni odgovor" koji je glasio "popodne. Jesi li dobro? Kapućino, ekstra šoljica. Espresso".

To je bilo prilično blizu. Međutim, nisu svi prijevodi bili tako uspješni.

Inicijalna studija je imala samo 29 učesnika i imala je oko 40 posto tačnosti. Ipak, ovo je veliki napredak u tehnologiji.

Chin-Teng Lin sa Tehnološkog univerziteta u Sydneyu kaže da je tehnologija neinvazivna, uprkos činjenici da se kaže da prevodi vaše moždane talase, relativno je jeftina i lako prenosiva.

- Ovo istraživanje predstavlja pionirski napor u prevođenju neobrađenih EEG talasa direktno na jezik, označavajući značajan napredak u ovoj oblasti - dodao je.

Ovaj način prevođenja moždanih valova putem AI-ja daleko je manje invazivan i etički u odnosu na ideje kao što je Neuralink Elona Muska, koja zagovara umetanje mikročipa u mozak.

Chin-Teng Lin se nada da će nastaviti sa svojim istraživanjem i postići do 90 posto tačnosti očitavanja u budućnosti.

Unilad