PRVI PUT U 60 GODINA

Nokia je danas objavila planove za promjenu identiteta brenda po prvi put u skoro 60 godina zajedno sa novim logotipom, jer se kompanija odlučila fokusirati na agresivan rast poslovanja.

Novi logotip se sastoji od pet različitih oblika koji čine riječ NOKIA. Kultna plava boja starog logotipa izbačena je, a umjesto nje se koristi niz boja ovisno o upotrebi.

"Postojala je povezanost sa pametnim telefonima, a danas smo kompanija za poslovnu tehnologiju", rekao je izvršni direktor Pekka Lundmark za Reuters.

On je govorio uoči godišnjeg Mobile World Congressa (MWC) koji se otvara u ponedjeljak u Barceloni i traje do 2. marta.

Nakon što je 2020. preuzeo čelnu poziciju u finskoj kompaniji koja se bori sa nizom problema, Lundmark je postavio strategiju koja se satoji od tri faze: resetovanje, ubrzanje i skaliranje.

Budući da je faza resetovanja sada završena, Lundmark je najavio drugu fazu.
Dok Nokia i dalje za cilj ima razviti svoje poslovanje u sektoru pružanja usluga, odnosno prodaju opreme telekomunikacijskim kompanijama, njen glavni fokus je sada prodaja opreme drugim preduzećima.

"Prošle godine smo imali veoma dobar rast preduzeća od 21 posto, što je trenutno oko 8 posto naše ukupne prodaje, odnosno otprilike 2 milijarde eura", rekao je Lundmark.

Velike tehnološke kompanije udružuju se sa proizvođačima telekomunikacijske opreme kao što je Nokia kako bi kupcima prodali privatne 5G mreže i opremu za automatizirane fabrike.