S obzirom da će Google vjerovatno nastaviti saradnju sa Samsungom na razvoju Nexus telefona nove generacije, HTC je prema izvještaju odlučio da se okrene u drugom smjeru i trenutno sarađuje sa Facebookom na razvoju novog Smartphone uređaja koji bi trebao izaći u trećem kvartalu ove godine, prema izvorima bliskim tim kompanijama.

HTC je prije udruživao snage sa Googleom da bi lansirali prvi Google brandirani smartphone, Nexus One. Ali, Google je poslije promjenio partnera i saradnju usmjerio ka Samsungu kao svom primarnom partneru za proizvodnju svojih brand smartphone uređaja.

Otkako je Samsung postao najveći prodavač Android telefona, Google će nastaviti saradnju sa njima i za sljedeću generaciju Nexus modela, zbog Samsungove inovativnosti sa Android platformom, i sposobnosti da kontroliše snabdvjevanje ključnih komponenti za proizvodnju.

Novi Android smartphoine uređaj koji razvija HTC će imati ekskluzivnu platformu namjenjenu Facebooku da bi omogućio integraciju svih funkcija na toj socijalnoj mreži unutar sistema. Prethodno je HTC lansirao 2 slična Facebook smartphonea, Salsa i Chacha, ali bi ovo trebalo biti na višem nivou, pravi Facebook brandiran telefon.

Od Facebooka se očekuje da dalje proširi svoja ulaganja i izvore finansiranja nakon što je postao javna kompanija, i lansiranje na tržište svojih brand telefona će biti dio njihove strategije razvoja, saznajemo iz izvora bliskih Facebooku.