Instagramov besplatni program za dijenje fotografija privukao je 30 miliona korisnika od lansiranja u januaru 2011.

Očekuje se da će se kupovina završiti do kraja juna

Najveća svjetska društvena mreža Facebook objavila je da će za milijardu dolara kupiti popularnu aplikaciju za dijeljenje slika Instagram, što je do sada najveća akvizicija ove kompanije.

„Ovo je važan trenutak za Facebook, zato što prvi put kupujemo proizvod i kompaniju koja ima toliko korisnika. Ne planiramo još mnogo ovakvih poteza, ako ih uopće i bude“, rekao je osnivač društvene mreže Mark Zuckerberg.

„Pružanje usluge najboljeg dijeljenja slika je jedan od razloga zbog kojeg toliko ljudi voli Facebook i znamo da vrijedi spojiti ove dvije kompanije", rekao je on.

Facebook, sa sjedištem u Kaliforniji, također će zaposliti cijeli tim Instagrama koji se nalazi u San Franciscu, a očekuje se da će se kupovina završiti do kraja juna.

„Oduševljeni smo što ćemo se priključiti Facebooku“, napisao je Kevin Systrom, jedan od osnivača Instagrama, na blogu ove kompanije.

„Radit ćemo sa Facebookom na razvijanju Instagrama i gradnji mreže“, dodao je on.

'Najunosniji biznis'

Zuckerberg je obećao da će nastaviti razvoj ove aplikacije kao posebne proizvodne marke i dozvoliti njeno korištenje na suparničkim mrežama.

"Instagram ima 13 zaposlenih, pa je po zaradi od 77 miliona dolara po osobi ovo najunosniji biznis u historiji kojeg se mogu sjetiti", izjavio je tehnološki investitor Paul Kedrosky.

Instagramov besplatni program, koji fotografijama daje klasičan izgled uz korištenje „filtera“, te omogućava ljudima da ih dijele putem Twittera, Facebooka i ostalih društvenih mreža, privukao je 30 miliona korisnika otkako je lansiran u januaru prošle godine.

U početku je ova aplikacija bila dostupna samo za iPhone, a od prošle sedmice može se koristiti i na telefonima sa operativnim sistemom Android.

Vodeća socijalna mreža objavila je da ima više od 845 miliona korisnika, uključujući 483 miliona onih koji je svakodnevno koriste.

Procjenjuje se da je vrijednost Facebooka između 75 i 100 milijardi dolara.

 

Agencije