DARPA bi detalje natječaja trebala objaviti uskoro, a robot će navodno morati moći obaviti zadatke poput vožnje do nesreće, kretanja kroz težak teren i popravka.

U slučaju hemijske katastrofe ili curenja nuklearnog reaktora, u bliskoj budućnosti roboti bi mogli ići na područja gdje je opasno za ljude. Pentagonova istraživačka agencija, DARPA, objavit će natječaj za razvoj specijaliziranih robota koji mogu raditi u opasnim područjima koristeći uobičajene alate i vozila.

Iako se očekuju humanoidni roboti, moguće je da će neki u razvoju napraviti i neobične verzije robota. Aarodn Esinger iz tvrtke Meka Robotics, za NY Times je rekao kako bi razne životinje, poput pauka, klokana, koza, mogle poslužiti kao inspiracija u dizajnu.

Natječaj će vjerojatno propisati da robot mora voziti do mjesta simulirane nesreće, a potom kroz ruševine doći do ulaza i očistiti si put, a potom bi navodno trebao i popeti se po ljestvama, razbiti zid te zatvoriti ventil i spriječiti curenje iz cijevi. Navodno bi trebao pokazati i vještinu mijenjanja pumpe hlađenja.

Gill Pratt iz DARPA-e rekao je da se ideja razvila nakon katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukushimi gdje je trebalo obaviti neke poslove u prva 24 sata, no zbog opasnosti ljudi nisu mogli tamo.