Krajem godine očekujemo Nokijin tablet koji će raditi na operativnom sustavu Windows 8 – uz konkurentnu cijenu ovaj bi uređaj mogao ugroziti dominaciju iPada.

Od predstavljanja prvog modela iPada, Apple dominira tržištem tableta, a nakon prošlotjednog predstavljanja novog modela iPada – čije su online prednarudžbe već rasprodane, jasno je da će ova kompanija i u 2012. godini suvereno vladati ovim tržištem.

Tableti koji rade na Androidu do sada nisu uspjeli opasnije ugroziti ovu Appleovu dominaciju, no čini se da krajem godine možemo očekivati novog, a možda i do sada najopasnijeg konkurenta na ovom tržištu – Nokiju!

Naime, iz ove su kompanije još ranije spomenuli kako im je tržište tableta itekako zanimljivo, a sada su se na mreži ponovno pojavile glasine kako Nokia već radi na svom tabletu koji bi se u prodaji trebao pojaviti tijekom četvrtog kvartala.

Ono što bi posebno trebalo zainteresirati korisnike jest činjenica da bi Nokijin tablet trebao raditi na novoj verziji Microsoftova operativnog sustava Windows 8. Novi Windowsi prvi su put u potpunosti prilagođeni ekranima osjetljivim na dodir, mogu se koristiti na računalima i tabletima te se u Microsoftu nadaju da će korisnici koji koriste računala s Windowsima (a takvih je većina), kupiti i Windows 8 tablet na kojem će moći koristiti iste aplikacije kao i na računalima.

Vijest o Nokijinom Windows tabletu objavljena je na stranici DigiTimes, a prema njihovim informacijama ovaj će uređaj imati ekran dijagonale 10 inča i radit će na Qualcommovu dvojezgrenom procesoru.

Osim iPada, ovaj bi tablet – pogotovo uz neku konkurentnu cijenu, mogao dodatno ugroziti i tablete koji rade na Androidu. Ipak, ako su glasine koje su se nedavno pojavile na internetu istinite, Androide će pokušati spasiti Google koji navodno priprema 7 inčni tablet koji će imati napredan hardver (Tegra 3), a koštat će samo 250 dolara.

Što se novog modela iPada tiče, on će se u trgovinama na nekim tržištima pojaviti ovog petka – s obzirom na veliku potražnju, neki su Appleovi fanovi već zauzeli svoje mjesto ispred trgovina ove kompanije pa na Slash Gearu kažu da ispred Appleove trgovine u Londonu dvojica mladića kampiraju još od petka te će tjedan dana provesti na stolicama ispred trgovine samo kako bi se prvi dočepali novog iPada, a u sljedećim danima možemo očekivati sve veći broj ljudi koji će formirati dugačke redove želeći se što prije domoći novog Appleova gadgeta.