Novi iPad, kako se zove, dolazi s Retina ekranom (2048x1536), podržava 4G LTE mreže, te ima i znatno bolju kameru od prethodnika. Nažalost, ne dolazi Siri...

Iako se nagađalo kako će se zvati iPad 3 ili iPad HD, novi tablet bit će samo iPad, a cijene će mu biti iste kao aktualnom modelu, dok će "dvojka" pojeftiniti za 100 dolara. Appleov novi iPad sa sjajnim ekranom i bržim procesorom u prodaju će već 16. ožujka u SAD-u i još šest zemalja. Tjedan kasnije stiže u mnoge zemlje EU, no detalji za Hrvatsku nisu poznati.

Ekran je ostao iste dijagonale, no njegova rezolucija sad je 2048x1536, a u iPadu je i novi A5X dvojezgreni procesor s četverojezgrenim grafičkim čipom. Iako su tijekom prezentacije govorili kako je brži od Nvidia Tegra 3 čipa, za to treba pričekati testiranja.



Bolja je i kamera koja sada slika u 5 megapiksela, a snima i 1080p video. Jedno od ključnih poboljšanja novog iPada je podrška za 4G LTE mreže koje omogućuju puno brže surfanje i brzine downloada od aktualnih 3G mreža. Apple jamči kako će usprkos svim ovim poboljšanjima vijek baterije i dalje ostati 10 sati, no zbog toga je vjerojatno i nešto deblji. Novi model debeo je 9,4, dok je iPad2 debljine 8,8 mm, a dobio je i 50 grama na težini.

Iako nema podršku za Siri, ima djelomično njene mogućnosti, a to je diktiranje na engleskom, njemačkom, francuskom i japanskom.

Reuters izdvaja kako se kompanija nada da će 4G podrška, uz ostala poboljšanja, biti dovoljan mamac za kupce, kako bi se nosili sa snažnom konkurencijom Android tableta. Nova prijetnja uskoro stiže i iz Microsofta koji će predstaviti Windowse 8.

Inače, broj korisnika tableta popeo se lani na 67 milijuna.