Kompanije i pojedinci uopšte nisu svjesni svih opasnosti koje prijete od hakera, a među najopasnije FBI ubraja hakere iz zemalja sa istoka Evrope.


Mnoge kompanije i dalje nisu svjesne velikog rizika koji predstavljaju hakeri koji bi mogli uništiti cijele kompanije, rekao je na konferenciji o cyber sigurnosti Shawn Henry, stručnjak za kompjutersku sigurnost iz FBI-a.

Dodao je da, ako hakeri npr. napadnu i onesposobe kritičnu infrastrukturu poput električne mreže, ti bi napadi mogli imati 'smrtne posljedice'.

Broj i sofisticiranost hakerskih napada sve su veći pa je tako Henry iznio nekoliko primjera kako bi dokazao koliko hakerski napadi mogu biti opasni – jedna je mala kompanija tako propala nakon što su joj hakeri počistili pet miliona dolara sa računa, dok je jedna velika kompanija doslovno preko noći ostala bez dokumenata o istraživanju i razvoju koji su provodili tokom posljednjih desetak godina i čija vrijednost iznosi čak milijardu dolara.

Također, upozorio je i na slučaj kada su hakeri provalili u sistem jedne zdravstvene kompanije i šifrirali podatke o milionima korisnika te ucijenili kompaniju da im moraju platiti određeni iznos ako žele šifru sa kojom će opet moći pristupiti tim podacima.

Opasnost ne prijeti samo kompanijama, nego i 'običnim' korisnicima internet usluga i pametnih telefona – mnogi Amerikanci koriste usluge mobilnog bankarstva putem WiFi hot spotova, a neki od tih javnih mreža napravili su upravo hakeri kako bi krali podatke. S obzirom da hakeri najčešće napadaju radi finansijske koristi, njihovi su napadi najviše usmjereni upravo na finansijski sektor, ali i na korporacije u kojima se žele dočepati tajnih i osjetljivih podataka.

Henry je rekao da se najopasniji hakeri danas uklapaju u tri profila – prvi su hakeri koji žele ukrasti dokumente o istraživanju i razvoju, intelektualno vlasništvo i korporativne strategije velikih kompanija, drugi su teroristi koji svoje napade usmjeravaju na 'kritičku infrastrukturu', a treći su kriminalci koji koriste mreže zaraženih kompjutera za napade na korporativne kompjuterske mreže.

Sve veći problem predstavljaju i hakeri koji mogu mjesecima, a u nekim slučajevima i godinama ulaziti u korporacijske mreže u kojima mogu špijunirati i krasti podatke, bez ikakvog znanja zaposlenika u toj kompaniji, prenosi Dnevnik.hr.

Posebno je upozorio na opasnost koja prijeti od hakera sa istoka Evrope te je FBI ubacio svoje agente u policijske odjele u nekim zemljama poput Estonije, Rumunije i Ukrajine kako bi se uspješnije borili protiv hakera.
Uprkos svemu ovome, zaključuje Henry, brojne kompanije i dalje ignorišu hakerske prijetnje i ponašaju se kao da kompjuterska sigurnost uopšte nije važna.