U septembru 1956. godine IBM je predstavio 305 RAMAC, prvo superračunalo s čvrstim diskom (hard disk drive – HDD). Taj hard-disk bio je težak više od tone, a mogao je pohraniti samo 5 MB podataka.

Radi se o prvom komercijalnom kompjuteru koje je koristilo pokretnu glavu za čitanje hard-diska koji je bio sastavljen od pedeset 610-milimetarskih ploča.

RAMAC je skraćenica od "Random Access Method of Accounting and Control", a kompjuter je bilo namijenjeno izvršavanju zadataka za poslovne svrhe i to u stvarnom vremenu.

Prosječno vrijeme pristupa podacima kod ovog čvrstog diska iznosilo je oko 600 milisekundi, što je u tom trenutku izgledalo superbrzo.

Cijena unajmljivanja IBM-ova sustava RAMAC 305 s 350 diskova za skladištnje podataka iznosila je mjesečno 3.200 dolara, što je ekvivalent kupovnoj cijeni od 160.000 dolara 1957. u SAD-u. Zanimljivo je također da su inženjeri IBM-a mogli tada proizvesti čak i nešto veći hard-disk od tih 5 MB, međutim odjeljenje marketinga bio je protiv toga jer nisu mogli pronaći kupca kojemu bi trebao veći kapacitet.

Kao što možete vidjeti na slici, uz ovaj hard-disk trebali biste imati i viljuškar, a preporučena soba za njegov smještaj trebala bi biti 9 x 15 metara.


Radnici kompanije PAN-AM transportiraju 305 RAMAC