Pol Alen, suosnivač kompanije Microsoft, izjavio je krajem prošle nedelje da je Bil Gejts „planirao da ga pokrade" i uzme njegov udeo u kompaniji osamdesetih godina prošloga veka,

u vreme kada se Alen nalazio na bolničkom lečenju zbog tumora.


Alen se trenutno priprema za izdavanje svojih memoara, pa je tom prigodom časopis Vanity Fair objavio kratak isečak iz njih. Memoari sadrže potencijalno opasne optužbe upućene Gejtsu zbog načina na koji je vodio kompaniju. Gejts je, pak, izjavio da se njegova sećanja povodom toga „razlikuju".


Alen je u svojoj knjizi napisao da, iako je mislio da će dva osnivača podeliti udeo u Microsoftu na jednake delove, Gejts je želeo da uzme 60% kompanije, jer je, po njegovim rečima, uradio najveći deo posla na njihovom prvom komercijalnom softveru. Alen se tada složio sa tom podelom, ali je kasnije Gejts navodno zatražio 64% udela. I u tom slučaju je Alen popustio.


Alen kaže: „Učili su me da dogovor ostaje dogovor i da je data reč obavezujuća. Bil je bio fleksibilniji; mislio je da ima slobodu da ponovo pregovara o ugovorima dok se oni ne potpišu i zapečate."


Gejts je za sada odbio da komentariše pojedine tvrdnje iz Alenove knjige, ali je izdao generalno saopštenje o ovoj publikaciji. Rekao je: „Iako se moja sećanja vezana za ove događaje razlikuju od Polovih, ja cenim njegovo prijateljstvo i njegov doprinos svetu tehnologije i kompaniji Microsoft."


Alen takođe tvrdi da je Gejts planirao da ponudi bolje uslove nego što su se dvojica osnivača prvobitno dogovorili, kako bi namamio Stiva Bolmera u kompaniju. Alen je rekao da je za to saznao iz pisma koje je pročitao jedan drugi zaposleni u ovoj kompaniji, koji je radio na odeljenju za obradu podataka.


Gejts i Alen su se složili da Bolmeru ponude pet procenata udela u Microsoftu da bi im se on pridružio, ali mu je Gejts ponudio 8,75% iza Alenovih leđa, tvrdi Alen. Međutim, ovoga puta, Alen je insistirao i nije odustajao, tako da je Gejts morao Bolmeru da izdvoji dodatnih 3,75% udela iz svog dela kompanije.


Još jednu potencijalno opasnu optužba predstavlja ono što je Alen čuo kada je prolazio pored Gejtsove kancelarije, u kojoj su Gejts i Bolmer razgovarali o Alenovom smanjenom doprinosu kompaniji dok je bio na lečenju od raka 1982. godine. Alen tvrdi da su Gejts i Bolmer razgovarali o tome kako da umanje njegov udeo u kompaniji. Pre ovog incidenta, Alen je predložio da napusti Microsoft i osnuje sopstvenu kompaniju.


Kako se navodi u knjizi, nakon što je čuo razgovor, Alen je ljutito uleteo u kancelariju. Gejts i Bolmer su se kasnije izvinili i zamolili ga da ostane u kompaniji.


Alen je o ovom incidentu napisao: „Pomogao sam u osnivanju kompanije i još uvek sam bio aktivni član rukovodstva, iako ograničen svojom bolešću, a sada se desilo da moj partner i moj kolega razmišljaju o tome kako da me opelješe. To je bio veoma podao plan."


Alen je napustio Microsoft 1983. godine, ali to što je učestvovao u osnivanju kompanije značilo je da je i dalje jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Prema pisanju časopisa Forbes, njegova imovina je „teška" 13,5 milijardi dolara.


Pedesetosmogodišnji Alen se trenutno bori sa rakom limfnih ćelija, 25 godina nakon što je pobedio sličnu vrstu raka. Njegova knjiga „Čovek ideja" (Idea Man), biće objavljena u aprilu ove godine.