Pre svega pola godine aktuelna tema bila je pojava superbrzih procesora s dva jezgra za mobilne uređaje,

 a Envidija (Nvidia) i Kvolkom (Qualcomm) su vrlo brzo uspeli da odu i korak dalje. Envidija je u utorak na sajmu Mobilni svet u Barseloni ne samo najavila već i demonstrirala svoj najnoviji mobilni procesor s četiri jezgra.


Novi procesor nazvan „Kal-El" (Supermenovo kriptonsko ime), pojaviće se u tabličnim računarima u avgustu, a u mobilnim telefonima krajem 2011. Ova najava došla je svega jedan dan nakon što je rivalska kompanija Kvolkom najavila svoj procesor s četiri jezgra, unapređeni Snapdragon na 2,5 GHz, koji će se pojaviti tek početkom 2012.


Envidija je na svojoj demonstraciji pokazala kako Kal-El (Tegra 3) omogućava pregledanje veba dva puta brže od procesora s dva jezgra, igranje zahtevnih igara i prikazivanje videa rezolucije 1440p na panelu sa 2560×1600 piksela. Ovo poslednje prema tvrdnjama kompanije omogućiće mobilnim uređajima da prikazuju slike na monitorima najveće rezolucije, a tabličnim računarima da na ekranima od 25,6 cm (10,1 inč) postignu rezoluciju od 300 tačaka po inču.


Na referentnom testu CoreMark 1.0, Kal-El je sakupio 11.352 poena, što je skoro duplo više od njene Tegre 2 čiji je rezultat 5.840, pa čak i od Intelovog procesora Core2Duo (T7200) sa 10.136. Na prezentaciji je čak rečeno da će Kal-El generalno imati pet puta bolje performanse od Tegre 2.


Novi procesor sadrži novu 12-jezgarnu grafičku jedinicu GeForce, a Envidija obaveštava da je procesor već „na terenu", odnosno da su njeni klijenti (koje nije imenovala) dobili prve uzorke i planiraju proizvodnju za avgust.


Kompanija planira da u naredne tri godine, do 2014, svake godine ponudi još brži procesor. Njihova radna imena su Vejn (Wayne), Logan i Stark. Stark će, kako se navodi, imati 75 puta bolje performanse od Tegre 2.