Microsoft je danas zvanično saopštio da je objavljen Service Pack 1 za Windows 7 i Windows Server 2008 R2 sisteme.

 Za razliku od mnogih ranijih servisnih pakova, ovo ažuriranje najpopularnijih operativnih sistema na svetu donosi relativno mali broj noviteta. Po običaju, SP sadrži konsolidovani set ažuriranja, kako sigurnosnih, tako i onih namenjenih unapređenju performansi, ali relativno malo toga donosi novu funkcionalnost. Ono što postoji od novih osobina je u najvećoj meri usmereno ka virtuelizaciji na serverima.


Dve takve novine su Dynamic Memory i RemoteFX. Dynamic Memory donosi mogućnost memorijskog prezauzeća Hyper-V virtuelizaciji, drugim rečima, dopušta kreiranje instanci virtuelnih mašina na taj način da one zajedno misle da imaju na raspolaganju više memorije nego što je dostupno na serveru.


RemoteFX dopušta tzv. "tankim klijentima" da koriste GPU akceleraciju samog servera za potrebe pokretanja Direct3D i OpenGL aplikacija. Ova forma virtuelizacije je moguća u oba Remote Desktop scenarija upotrebe, bilo da se klijenti konektuju na sam server, bilo da koriste Virtual Desktop Infrastructure (VDI) kako bi ostvarili konekciju na virtuelnu mašinu koje je hostovana na serveru.


Iako je SP zvanično u RTM (released to manufacturing) statusu, on neće biti dostupan sve do sledeće nedelje. Pretplatnici Technet i MSDN usluga će moći da ga preuzmu od 16. februara, dok se njegova pojava kroz uobičajeni Windows Update očekuje od 22. februara.