Europska unija je pokrenula novi SARTRE projekat, čiji je cilj razvoj i testiranje tehnologije za automobile koji mogu samostalno voziti u dugačkim kolonama na autoputu. Ova tehnologija ima potencijal da unaprijedi tok saobraćaja i skrati vrijeme provedeno na putu, nudeći veću udobnost vozačima i manji rizik od udesa, te smanjujući potrošnju goriva i emisiju CO2.

Zamislite da svako jutro napuštate dom i odlazite na posao, te već pri izlasku na autoput nailazite na beskrajne kolone vozila koje se sporo, ali konstantno kreću u konvoj formaciji. Nakon nekoliko minuta imate mogućnost da pustite volan i provodite vrijeme čitajući jutarnje novine, razgovarajući na telefon i slično, dok vaš automobil vozi samostalno, potpuno sigurno i štedeći gorivo. Saobraćajna utopija?

Ne, ako vjerujete modernim istraživačima, koji najavljuju mogućnost da takozvani cestovni vozovi mogu postati stvarnost unutar sljedećih 10 godina.

Automobilska industrija je već dugo fokusirana na razvoj aktivnih sigurnosnih sistema koji djeluju preventivno, poput kontrole trakcije i sistema pomoći pri kočenju.



Međutim, proizvođači automobila su već dobro odmakli i u razvoju tehnologije koja omogućava da se vozilo kreće bez ikakve intervencije vozača. Poznata pod imenom autonomna vožnja, ova tehnologija podrazumijeva da automobil samostalno ubrzava, koči i upravlja, te može biti korišteno unutar cestovnih vozova identično kontrolisanih vozila.

Prvi testni automobili opremljeni ovom tehnologijom izaći će na testne staze već početkom 2011. godine. Vozila će biti opremljena navigacijskim sistemom i svjevrsnim odašiljačem/prijemnikom koji komunicira sa vodećim vozilom u koloni. Obzirom da je sistem ugrađen u samo vozilo, ne postoji potreba za proširivanjem postojeće cestovne infrastrukture.

Ideja vodilja jeste da svaki cestovni voz ima vodeće vozilo koje saobraća normalno. Njime upravlja iskusan vozač, koji je podrobno upoznat sa rutom. Naprimjer, vodeće vozilo može biti taksi, bus ili kamion. Svaki cestovni voz sastojat će se od šest do osam automobila.

Vozač koji se približava svojoj destinaciji preuzima kontrolu nad vlastitim vozilom, napušta konvoj isključenjem sa strane, te nastavlja samostalno kretanje do krajnje destinacije. Ostala vozila u kompoziciji popunjavaju prazninu i nastavljaju vožnju dok se konvoj ne rastavi u potpunosti.

Prednost ovakvih cestovnih vozova leži u tome da svi drugi vozači u koloni, osim vodećeg imaju vremena za druge aktivnosti umjesto upravljanja vozilom.

Cestovni vozovi povećavaju bezbjednost saobraćaja i smanjuju negativan uticaj automobila na ekologiju, zahvaljujući nižoj potrošnji goriva prilikom ravnomjerne vožnje u koloni.



Razlog tome jeste to što se vozila u cestovnom vozu kreću sa minimalnim razmakom, što rezultira manjim otporom zraka. Očekuje se smanjenje potrošnje za 20%. Prometni kapacitet će također biti efikasnije iskorišten.

Projekt SARTRE spaja unikatnu mješavinu tehnologije, vještine i ekspertize evropske industrije i akademija, sa ciljem sa ohrabri razvoj sigurnih i ekološki prihvatljivih cestovnih vozova“ - objašnjava Tom Robinson, koordinator projekta SARTRE iz kompanije Ricardo UK Ltd. "Razvojem i implementacijom tehnologije na nivou vozila, SARTRE želi realizirati potencijalno veoma važne sigurnosne i ekološke prednosti cestovnih vozova, bez potrebe dodatnog investiranja u cestovnu infrastrukturu.