Kompjuterski špijuni upali su u najskuplji projekt Pentagona za naoružanje, 300 milijardi dolara vrijedan program Joint Strike Fighter, izvijestio je američki dnevnik Wall Street Journal u utorak pozivajući se na vladine dužnosnike.

Napadači su, kako je navedeno u članku, uspjeli iskopirati i "skinuti" nekoliko terabajta podataka o dizajnu i elektronskim sistemima lovca F-35, zahvaljujući čemu bi mogli da olakšaju odbranu od tog aviona.

Špijuni, međutim, nisu uspjeli pristupiti najosjetljivijim fajlovima koji se čuvaju na računarima što nisu povezani na internet, prenio je vašingtonski list.

Pentagon je odbio komentirati navode dnevnika, koji tvrdi da je američko ratno zrakoplovstvo pokrenulo istragu o upadu u sistem, prenio je Reuters.

Wall Street Journal je također naveo da nije moguće utvrditi identitet napadača i tačnu količinu podataka kojima su pristupili.

Jedan bivši američki dužnosnik ocijenio je da je napad možda izveden iz Kine, na šta je kineska ambasada u Washingtonu reagirala saopštenjem da se Peking "protivi i zabranjuje sve vrste internetskih zločina".

U posljednje vrijeme je već bilo sličnih incidenata nakon što su špijuni nekoliko puta upadali u sistem nadzora zračnog prometa američkog zrakoplovstva.