JEDINO JE GLUPOST VJEČNA

Već tradicionalno, kompanije koje se bave računarskom sigurnošću krajem godine izrađuju top-liste najpopularnijih lozinki kojima korisnici štite svoje podatke i račune.

Isto tako već tradicionalno je iz popisa najčešće korištenih lozinki vidljivo da ljudi nisu postali svjesniji opasnosti koje kriju loše, predvidljive i reciklirane lozinke pa je tako još jednom na sam vrh ljestvice zasjeo neprikosnoveni "kralj loših lozinki" – 123456.

Ista situacija na vrhu nije se promijenila već godinama, recimo 2017., 2018. te 2019. godine, kada je "123456" bila omiljena kombinacija znakova za lozinku u svijetu.

U popis 10 najkorištenijih lozinki, koji je sastavila kompanija "NordPass", upalo je čak sedam kombinacija koje uključuju brojčane nizove poput ovoga, a koje se mogu brute force i dictionary napadima probiti u manje od jedne sekunde. Ovogodišnje iznimke na ovom su popisu "picture1", neizbježni "password",te novi ulaz na top 10 ljestvicu, riječ "senha" koja na portugalskom znači – lozinka.

Nakon 10. mjesta, nalaze se još korišteni izrazi poput "qwerty", "abc123", ili "iloveyou" – jednako nesigurni s gledišta hakiranja.

Neki od zanimljivih zaključaka stručnjaka koji su sastavili ovaj popis su:

Lozinka "onedirection" lani je bila 184. na listi, a ove godine nije se našla u top 200, što bi moglo svjedočiti o padu popularnosti ovog benda.

Najpopularnije ime lani korišteno kao lozinka bilo je "Ashley", a ove godine to je "aaron431",

Tek 78 lozinki na ovogodišnjem popisu 200 najpopularnijih je novo, što znači da je daleko više od polovice njih iz kategorije starih i poznatih loših lozinki.