Istina, Jay Leno vjerovatno ima veću kolekciju automobila. Možda neki kineski milijarder ili susjed iz Emirata ima nešto slično, ali kolekcija superautomobila šeika bin Zajeda Al-Nahjana iz Abu Dhabija svakako je najimpresivnija! Web bloger Shmee prošetao se kamerom po privatnoj galeriji šeika Al-Nahjana, člana vladajuće porodice Emira Abu Dhabija.

Službeno, ta se "prostorija" u šeikovoj palati zove SBH Royal Auto Gallery, a u njoj se nalaze 32 ekskluzivna modela superautomobila. Tačnije, suvremenih superautomobila. Istorija ga, čini se, ne zanima jer izložio je samo dva stara auta, a i to vjerovatno za dekoraciju, prenosi Tportal.
Šeik je aute počeo skupljati 2004., kada je kupio rijedak primjerak BMW Alpina Z8. Do 2013., pomno je odabirao samo najrjeđe i najeksluzivnije modele superauta. Neki su doslovno unikatni. Da ne dužimo, pogledajte video, a čisto radi informacije, auti koje je šeik izložio su:
Porsche 997 Speedster
Porsche GT2 RS
Porsche Carrera GT
Porsche 911 GT1
Jaguar XJ220
Ford GT
Bugatti Veyron Pur Sang
Bugatti Veyron Sang Noir
Bugatti Veyron Super Sport WRE
Bugatti Veyron Vitesse WRC
Bugatti Veyron 16.4
Bugatti EB110
Aston Martin DB AR1
Aston Martin One-77
Lamborghini Reventon
BMW Z8 Alpina
McLaren Mercedes SLR 722
McLaren Mercedes SLR 722S
McLaren Mercedes SLR Stirling Moss
Mercedes SL65 Black Series
Mercedes 300SL Gullwing
Mercedes SLS GT3 x2
Mercedes CLK GTR Roadster
Maserati MC12
Ferrari Enzo
Ferrari F50
Ferrari F40
Ferrari SA Aperta
Ferrari 599XX #1
1947 Corvette Stingray
Znate možda za neku ekskluzivniju kolekciju? Prije nego što odgovorite, podsjećamo da je Leno zafrkant, on u garaži drži i brojne ne baš skupocjene aute čisto iz vica. Poput Pinta ili Yuga.