Nova epidemija ebole je stalno u vijestima i mnogo se govori o njoj, te se širi mnogo dezinformacija. U ovom trenutku važno je da imate tačne informacije da biste se zaštitili, a mi za vas izdvajamo 10 najvažnijih podataka.

Ovo su najčešća pitanja.
Kako se širi?
Kontaktom sa tjelesnim tečnostima, što je vrlo problematično kada se brine o pacijentu, jer se oboljeli od ebole muče sa povraćanjem, dijarejom i znojenjem. Ebola je specifična i po tome što je virulentna i kada pacijent umre, pa oni koji spremaju sahranu moraju da preduzmu striktne mjere zaštite.
Kakvi su podaci o sadašnjoj epidemiji?
Epidemija je proglašena u Gvineji u martu, a od tada se proširila na Nigeriju, Liberiju i Sjera Leone. Dva Amerinca se zaražena u Africi i biće prebačeni u Atlantu. Zabilježeno je 1.323 slučaja zaraženih od čega je preminulo 729 ljudi. Među njima je 60 zdravstvenih radnika koji su pokušavali da brinu o pacijentima.
Ima li razloga za brigu?
Mnogi stručnjaci tvrde da se epidemija proširila zbog mjesta na kom je udarila, te da u državi koja ima dovoljno razvijenu zdravstvenu pomoć i njegu epidemija ne bi mogla toliko da se raširi.
Šta se saznaje o ovoj bolesti?
Mnogi istraživački timovi rade na otkrivanju lijeka. Svjetska zdravstvena organizacija je izjavila da se ebola širi prebrzo da bi mogli da je zaustave, a šalje se pedeset najboljih istraživača u najpogođenija područja gdje će u toku od 30 dana pokušati da saznaju što više.
Kako da se zaštitite?
Istini za volju, kada bi zavladala pandemija, teško da bi ikome od nas bilo spasa. Jednostavno, treba se čuvati blizine oboljele osobe, to je jedini način. U slučaju da je vama neko blizak obolio, moraće da ide u karantin, a pristup pacijentu je moguć samo u specijalizovanom ljekarskom odijelu, opskrbljenom kiseonikom, koje pokriva apsolutno svaki dio tijela.