Hemoroidi ili šuljevi su proširene vene smještene ispod sluzokože na završnom dijelu debelog crijeva i čmara, izgleda u obliku čvorića čija veličina zavisi od stadijuma bolesti.

Neslavne statistike pokazuju da više od 50 procenata odrasle populacije starije od 30 godina ima ili je nekada u životu iskusilo neprijatne probleme sa hemoroidima. Hemoridi, ustvari ne predstavljaju oboljenje sve dok ne počnu da daju simptome bolesti. Njihova osnovna fiziološka uloga u organizmu zapravo je zadržavanje gasova i tečne stolice, ali i očuvanje gornjeg dijela analnog kanala od nastanka povreda.
Hemoroidi postoje kao spoljašnji i unutrašnji, granicu između ove dvije vrste hemoroida čini linija zupčastog oblika smještena na 1,5 do 2 centimetra od ivice analnog otvora. Iznad ove linije nalaze se unutrašnji hemoroidi, dok su spoljašnji ispod linije.
Unutrašnji hemoroidi su najčešći uzročnici svježeg krvarenja iz anusa, a kada se to desi potrebno je odmah javiti se ljekaru zato što krvarenje može biti posljedica i određenog ozbiljnijeg oboljenja debelog crijeva, pa je potrebno uraditi kolonoskopski pregled da bi se jasno utvrdilo o čemu se radi. Spoljašnji hemoroidi su manje značajni od unutrašnjih, ali oni daju neprijatne tegobe. Oni nastaju uglavnom u trudnoći ili prilikom porođaja, kod osoba koje pate od zatvora ili kod onih koji se nepravilno hrane i provode duge sate u sjedenju.
Simptomi hemoroida
Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti jesu svrab, peckanje, problemi i bol prilikom vršenja nužde, kao i ispadanje hemoroida. Ukoliko dođe do ispadanja hemoroida koji je nemoguće vratiti dolazi do neprijatnog i jakog bola. Takođe, jedan od čestih simptoma je i krvarenje koje može biti rjeđe ili učestalo.
Krvarenje hemoroida može biti uzrok teške anemije, praćene svim simptomima anemijske bolesti. U nekim slučajevima dešava se da krvarenja budu obilnija što može dovesti do stanja opasnog po život. U takvim slučajevima neophodno je hitno javiti se hirurgu u dežurnoj službi.
Među prvim simptomima hemoroida javlja se manje krvarenje koje se očituje kao svjetlocrveni trag na toalet papiru ili donjem vešu.
Pacijenti se, kada je o hemoroidima riječ, uglavnom obraćaju ljekaru kada bol postane suviše jak ili je krvarenje veliko. Zanemarivanje i minimiziranje problema, ponegdje i stid razlog je što pacijenti sa hemoroidalnom bolešću dođu kod ljekara većinom u poodmaklom stadijumu bolesti. Tada je veoma bitno da ljekar prepozna hemoroidalnu bolest i u slučaju da je bolest napredovala pacijenta uputi na pregled kod proktologa.
Hemoroidi - liječenje
U ranim stadijumima hemoroidalne bolesti prvenstveno se preporučuje poštovanje higijensko – dijetetskog režima koji podrazumijeva uravnoteženu ishranu sa dosta voća i povrća, uz mnogo tečnosti, kao i izbjegavanje kafe, ljute i začinjene hrane. U zavisnosti od stadijuma hemoroidalne bolesti primjenjuje se i odgovarajuća metoda liječenja. Hirurški zahvat se primjenjuje kada je bolest u poodmaklom, najtežem stadijumu. U nehirurške metode spadaju primena lijekova, krema i čajeva. Ostale metode koje se danas primjenjuju su postavljanje elastičnih ligatura, kao i sklerozantna terapija, koja je uglavnom potisnuta zbog toga što dovodi do stvaranja ožiljaka u mišiću stezaču analnog otvora. Savjetuje se da se sve osobe koje osjete prve simptome hemoroida jave ljekaru proktologu koji će pravilno dijagnostifikovati i odrediti eventualno dalje liječenje.