Krompir raste na svim meridijanima i dio je ishrane većine ljudi na planeti. Ipak, da li ste znali koliko je zdrav svježi sok od ove namirnice?

Pravi se jednostavno, tako što se krompir oguli, izrenda i iz sitnih komada iscijedi sok. Uvijek koristite zrele plodove, koji na sebi nemaju crne fleke, nikako zelene dijelove, jer oni obično sadrže toksine.
Sok djeluje protiv upale, pa se preporučuje osobama koje imaju artritis ili druge upale praćene bolovima. Sok pospješuje cirkulaciju u svim dijelovima tijela, alkaloidi iz krompira sprečavaju nastajanje kardiovaskularnih bolesti, čak i kancera. Dobar je protiv ekcema i čisti kožu. Može da pomogne i u slučaju da ste odlučili da smršate. Ujutru, prije doručka, a uveče 2-3 časa prije odlaska na spavanje, pijte 100 ml soka od krompira. On nije naročito ukusan, u stvari dodir jezika sa njim može da bude neprijatno iskustvo, pa bi bilo dobro da mu dodate malo meda ili drugi sok, na primjer od šargarepe.
Dr Pol Hajder, svjetski poznati autor čije se knjige o zdravlju i antistres programima prodaju širom svijeta, otkriva još prednosti ovog napitka. Trebalo bi da ga koriste oni koji imaju giht, jer može da napravi čudo kao lijek. Osim toga smanjuje i holesterol, djeluje i kao sredstvo za detoksikaciju, u Japanu i nekim drugim dijelovima svijeta sa velikim uspjehom koristi se za tretiranje osoba oboljelih od hepatitisa.
Neke studije su pokazale da krompirov sok daje odlične rezultate u liječenju dijabetesa, snižavanja previsokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i pankreasa. Crveni i ljubičasti krompir sadrži velike količine antocijana, koji spriječava rast ćelija raka, a žuti i narandžasti zeaksantin koji je važan za vid.
On je i odlična hrana za osobe koje imaju bolove u želucu, gorušicu, smetnje u varenju. Pun je vitamina A, C, grupe B, sadrži fosfor, kalcijum, gvožđe, kalijum, vlakna i proteine. Vitamin C štiti od raka i srčanih bolesti i uz vitamin B jača imunitet, kalijum održava ravnotežu tečnosti i elektrolita u organizmu i važan je za normalan rad srca...
Ukratko, ne postoji nijedan razlog zbog kojeg ovom soku ne biste dali šansu.