Odavno je poznato da cigarete višestruko loše utiču na zdravlje. Istraživači su sada otkrili i da one ometaju kvalitetan san.

Dok su učesnici u studiji, pušači, pokušavali uz pomoć tableta ili različitih vježbi da obezbijede sebi noć kvalitetnog sna, istraživači sugerišu da je jedini način za rješenje ovog problema prestanak pušenja.
Naučnici tvrde da pušenje ometa normalan i kvalitetan san, što bi moglo da vodi u depresiju ili anksioznost, upozoravaju.
Prilikom provođenja studije utvrđeno je da duhan ometa normalno funkcionisanje biološkog sata u plućima i mozgu. To za rezultat ima nedovoljno sna, a samim tim i usporavanje kognitivnih funkcija, poremećaje raspoloženja, depresiju.
"Ova studija je otkrila da duhanski dim ujedno negativno utiče na plućne, ali i neurofiziološke funkcije", rekao je dr. Irfan Raman sa Univerziteta u Rochesteru Medicinskog centra u New Yorku.
Dr. Raman i njegove kolege slažu se da tim da duhanski dim ometa funkcionisanje biološkog sata u plućima tako što izaziva razna zapaljenja i umanjuje moždanu aktivnost.
Oni su otkrili da čak i pušenje u kratkom vremenskom periodu smanjuje nivo molekula poznatog kao sirtuin 1, što je uticalo i na nivo proteina koji kontroliše biološki sat kod miševa na kojima je proveden eksperiment. Slično smanjenje molekula i proteina otkriveno je i plućnom tkivu ljudi koji puše.
Ipak, istraživači naglašavaju da je ovakvo otkriće važno prije svega zbog daljeg istraživanja kako otkloniti problem nedostatka sna kod pušača i poboljšati njihove plućne i moždane funkcije.