Povišena tjelesna temperatura (vrućica) sama po sebi najčešće nije opasna. To je normalna reakcija organizma na bakterijsku ili virusnu infekciju.

Smatra se da je tjelesna temperatura povišena kod odraslih osoba ako iznosi više od 37 stepeni Celzijusa, mjerena živinim termometrom pod pazuhom.
Kod djece se temperatura uobičajeno mjeri pod pazuhom (aksilarna temperatura) i rektalno. Smatra se da dijete ima blago povišenu temperaturu ako je aksilarna temperatura 37,4 do 39 stepena Celzijusovih ili rektalna od 38 do 39,8 stepeni Celzijusovih. Kod djece se smatra da je temperatura visoka ako su vrijednosti aksilarne temperature iznad 39 ili rektalna iznad 39,8 stepeni Celzijusovih.
Jedan od efikasnih načina za smanjenje povišene tjelesne temperature je tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi. Prilikom tuširanja ili kupanja ne preporučuje se da se kvasi glava, a traje maksimalno oko 15 minuta. Za snižavanje povišene temperature mogu se koristiti obloge od mlake vode. Osobama s povišenom tjelesnom temperaturom se preporučuje mirovanje, jer povećana fizička aktivnost dovodi do povećanja tjelesne temperature.
Pacijentima s povišenom temperaturom preporučuje se da uzimaju veće količine tečnosti da bi se nadoknadila tečnost izgubljena znojenjem. Ishrana treba da bude laganija, s više vitamina koji poboljšavaju imunitet pacijenta, pišu Nezavisne.
Kod visoke temperature mogu se koristiti lijekovi za smanjenje povišene temperature (paracetamol, ibuprofen, acetilsalicilna kiselina). Doziranje i način upotrebe lijekova određuje ordinirajući ljekar. Veliki broj pacijenata sa simptomom povišene temperature se ne javlja ljekaru, a pogotovo u sezoni povećanog obolijevanja od virusa prehlade i gripa.
U sljedećim slučajevima je obavezno da se pacijent javi na ljekarski pregled:
- djeca mlađa od tri mjeseca s temperaturom višom od 38,4 stepena C,
- ako je temperatura kod djeteta, bez obzira na uzrast, viša od 40 stepeni C,
- osobe s opštim lošim stanjem zbog dehidracije,
- pacijenti oboljeli od hroničnih nezaraznih bolesti,
- osobe starije od 65 godina,
- svi pacijenti kod kojih povišena temperatura traje duže od dva-tri dana.