Šta vam stopala mogu reći o zdravlju? Promjene na koži, noktima ili to kako ih osjećate, mogu biti znakovi ozbiljnih problema. Simptomi, ako ih uočite na vrijeme, mogu vam spasiti život.

‘Naša će stopala prva biti na udaru ako dođe do problema u nervnom sistemu, jer su najudaljenija od srca i kralježnice’, objašnjava dr. Carolyn McAloon.
Još jedan razlog da ih nikada ne ignorirate – jako su kompromitirana kada je naše tijelo ugroženo, jer krv prvo ide do unutarnjih organa, a tek potom ekstremiteta.
Stopala i prsti bez dlaka
Šta bi to moglo značiti: Ozbiljni problemi s cirkulacijom
Tokom sezone sandala nisu estetski privlačne, ali dlake na prstima i stopalima dobar su znak. Iznenadan gubitak istih mogao bi značiti da stopala ne dobivaju dovoljno krvi kojima bi se održavao rast dlačica.
Česti grčevi
Što bi to moglo značiti: Dehidracija i nedostatak hranjivih tvari
Nasumični grčevi mogli bi ukazivati na ozbiljne probleme poput loše cirkulacije i živčanih problema, ili nešto bezopasnije poput nedostatka hranjivih tvari. Ako vježbate, svakako pijte puno vode, jer dehidracija često vodi do grčeva. Također možete povećati unos kalija, magnezija i kalcija. Za olakšanje natopite noge u toploj vodi i podižite stopala prema gore, nikako prema dolje.
Rane koje neće zacijeliti
Šta bi to moglo značiti: Dijabetes ili rak kože
Tvrdokorne rane upućuju na dijabetes. Nekontolirane razine glukoze u krvi dovode do oštećenja živaca u nogama, što znači da niti najmanju posjekotinu, ubod ili ranu nećete osjetiti. A ako dođe do infekcije, najgori scenarij je amputacija.
Rane koje ne zacjeljuju mogu biti znak raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gdje na koži, čak i između prstiju, pa budite sigurni da redovito pregledavate kožu.
Stalno hladne noge
Šta bi to moglo značiti: Hipotireoza
Najčešći znak slabe štitnjače su stopala koja se ne mogu ugrijati. Ako imate preko 40 godina, velika je vjerovatnoća da niste ni svjesni problema sa štitnjačom. Na žalost, hladna stopala u tom su slučaju najmanji problem – hipotireoza može uzrokovati i gubitak kose, umor, neobjašnjeno debljanje i depresiju. Prvo što trebate napraviti jest krvni test, pa će vam nakon propisane terapije i noge biti toplije.
Odjednom natečeni nožni palac
Šta bi to moglo značiti: Giht ili drugi upalni problemi
Iznenadno oticanje, crvenilo i natečenost zglobova zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Tipični uzroci mogu biti giht, upalni artritis, infekcija ili trauma.
Utrnuće
Šta bi to moglo značiti: Periferna neuropatija ili uklještenje živca
Ukočenost u obje noge poznata je kao periferna neuropatija, najčešće uzrokovana dijabetesom, kroničnim alkoholizmom ili kao nuspojava kemoterapije. Ako imate neurom (izraslina na živcu i njegovoj ovojnici) ili osjećate ukočenost samo u jednoj nozi, to bi mogao biti znak uklještenja živaca u stopalu, gležnju ili leđima. To je najvjerojatnije uzrokovano nošenjem uskih cipela kroz dugi niz godina.
Deformacije stopala
Šta bi to moglo značiti: Nasljedna loša struktura stopala
Ako ste mislili da ste deformacije dobili samo zbog nošenja visokih potpetica, možete ih prestati kriviti. Deformacije su zapravo znak manjkave strukture stopala koja je često nasljedna i samo donekle pogoršana neprikladnim cipelama. Takve deformacije mogu biti bolne i ružne, ali je jedini način da ih se riješite operacija.
Bolovi u peti
Šta bi to moglo značiti: Plantarni fascitis
Ne možete pogriješiti – lako ćete prepoznati oštru bol u peti kada ustajete iz kreveta ili se dižete sa stolice. Riječ je o istegnuću ligamenata koji podupiru luk pete.
Svrbež ili ljuštenje kože
Šta bi to moglo značiti: Gljivična infekcija
Najčešći simptom gljivične infekcije su svrbež i ljuštenje kože, a možete ih tretirati kremama protiv gljivica te držati noge na hladnom i suhom koliko je moguće tijekom dana. Ako nisu u pitanju gljivice, možda je riječ o ekcemu ili psorijazi, što treba dijagnosticirati vaš liječnik.
Žuti nokti
Šta bi to moglo značiti: Gljivice ili pretjerana pedikura
Žuti nokti mogu nastati i ako mjesecima sbez prekida stavljate lak za nokte. Ako su uz to i lomljivi ili se listaju, vjerovatno imate gljivičnu infekciju.