Popularne "japanke" su praktične za ljeto, lagane i dozvoljavaju koži da diše. Ipak, ne bi trebalo da ih nosite baš često, jer mogu da budu uzrok zdravstvenih problema.

S obzirom na to da "japanke" imaju malo materijala, stopalo se slobodno pomijera, i pritiska podlogu papuče kako bi ostalo na mjestu. Ako ih često nosite mišići se previšu naprežu, što može da uzrokuje tendinitis, a moguće su i upale tetiva koje povezuje mišiće sa kostima.
Tendinitis može da bude jako bolan, ali i da rezultira pucanjem tetiva. Previše vremena u ovim papučama, takođe može da izazove i bolne žuljeve. Osim toga, zbog neprestanog pomijeranja stopala koja se često i oznoje, osjećamo da nam "gore" tabani i pojavljuju se žuljevi.
Podloga na kojoj stojimo, na "japankama" je uglavnom veoma tanka, pa su prilikom dugog hoda u njima, kosti pod velikim opterećenjem i u nekim situacijama moguće je da dođe i do manjih naprsnuća kostiju.
Izloženost plastici, koži ili nekom drugom materijalu u predjelu između prstiju, može da izazove bolne plikove, koji se ispunjavaju tečnošću kako bi se zaštitili unutrašnji slojevi kože.
S obzirom na to da "japanke" imaju manje materijala od ostale obuće, one ne mogu da pruže nozi dovoljno oslonca, pa u njima drugačije hodamo – koraci su nam kraći, a petom jače udaramo o zemlju. To je razlog zašto nas često bole noge nakon dugog dana u papučama, ali može da dovede i do oštećenja zglobova, koljena, kukova i leđa, piše "Huffington Post".
Ipak, stručnjaci kažu da "japanke" ne mogu da uzrokuju ove probleme kada ih nosite ponekad – na plaži, bazenu... već samo ukoliko ih nosite dug vremenski period.
Kada kupujete "japanke", izaberite pravu veličinu – nemojte da vam prsti ili peta ispadaju iz papuče. Provjerite koliko su elastične – one koje mogu skroz da se saviju nisu dobre, jer vašoj nozi treba čvrst oslonac.
Bolje su one "japanke" koje imaju kaišč na peti, jer će se stopalo u njima manje pomijerati, a najbolje je da budu kožne, kako se ne bi stvarali žuljevi.
Mijenjajte ih svake godine jer se podloga na njima brzo istanji, što nikako nije dobro za kosti stopala.