Otvorite oči

Prilikom boravka u prirodi obavezno je da se nose dugi rukavi i nogavice. Ako krpelj dospe do tijela, javite se ljekaru, jer ako ga sami skidate, glava krpelja ostane na koži i ponovo izraste.

Naglo povećanje temperature na Kosovu otvorilo je i sezonu lajmske bolesti, a od ovog oboljenja, koje najčešće prenose krpelji, godišnje na Kosovu oboli mnogo ljudi! Stručnjaci zbog toga upozoravaju na krajnji oprez prilikom boravka u prirodi.

Najveći broj oboljelih od lajmske bolesti ljekari registruju od maja do juna. Ovo oboljenje zahvata prvenstveno kožu, srce, zglobove i centralni nervni sistem. Kad krpelj zaražen bakterijom ubode čovjeka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake pojave i do mjesec dana kasnije. Parazit na mjesto uboda ispušta bakterije i viruse, koji se eventualno nalaze u njegovim crevima i pljuvačnim žlezdama. Zato je neophodan krajnji oprez.

Stručnjaci savjetuju da se prilikom boravka u prirodi obavezno nose dugi rukavi i nogavice. Ukoliko krpelj nekako dospije do tijela, treba se obavezno javiti ljekaru kako bi on bio skinut, jer se najčešće dešava da, kada ih ljudi sami skidaju pincetom, glava krpelja ostane prilepljena na koži, pa ubrzo on ponovo naraste.

Ako pacijenti nisu u mogućnosti da se jave ljekaru, krpelj se odstranjuje na taj način što se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tijela. Pinceta se najprije malo povuče na gore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Poslije odstranjivanja krpelja ubodno mjesto na koži treba dezinfikovati.

Krpelji su opasni zbog bolesti koju prenose – krpeljnog meningoencefalitisa, poznatog i kao meningoencefalitis ranog ljeta. Krpelji izazivaju i boreliozu ili lajmsku bolest. Na sreću, nisu svi krpelji zaraženi, već samo 30 odsto njih.

U našim krajevima vrlo rijetko se javlja meningoencefalitis koji prenose krpelji. Prvi simptomi ove bolesti su povišena temperatura, ukočen vrat i glavobolja. Kod težih oblika, upala zahvata cio mozak, a posljedice su ošamućenost, smetnje pri govoru i gutanju, oduzetost pojedinih dijelova tijela.



S druge strane, mnogo češće se javlja borelioza ili lajmska bolest. Poslije uboda zaraženog krpelja, prvi simptomi se mogu javiti u roku od mjesec dana. Na mjestu uboda pojavljuje se bubuljica i prstenasto crvenilo koje se širi. Istovremeno se može javiti povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, iscrpljenost, bolovi u mišićima i zglobovima.

U tom slučaju treba se obavezno javiti ljekaru. Ako se ne počne s liječenjem, za šest do osam nedjelja može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova, srčanog mišića i drugih organa. Ako se ni tada ne počne liječenje, može da dođe do trajnog oštećenja zdravlja.



Pogledajte kako krpelj dospeva do kože kućnih ljubimaca i ljudi, kako se hrani i kako se pravilno odstranjuje. U ovom videu je prikazan način na koji on dospeva do kućnih ljubimaca, ali ovi paraziti na potpuno identičan način dospevaju i do ljudi.