Promijenilo shvatanje ljudskoga organizma

Opisivanje strukture DNK prije 60 godina označilo je početak naučne i tehnološke revolucije.

Prije tačno 60 godina objavljeno je jedno od najvažnijih otkrića u historiji nauke. Definiranje strukture DNK promijenilo je naše shvatanje ljudskoga organizma, omogućilo brojna medicinska istraživanja i poboljšalo živote stotina miliona ljudi.
Godine 1953. molekularni biolozi Francis Crick i James Watson pokušavaju otkriti kako se genetski materijal pohranjuje u ćelijama. Kada su vidjeli fotografiju koju su snimili naučnici na londonskom King's Collegeu, shvatili su da DNK ima oblik spiralnog stepeništa.
Forenzičko istraživanje
"Oblik X na rendgenskom snimku pokazuje da je struktura DNK spiralna. Ta informacija, dobijena pomoću difrakcijskog uzorka snimljenog rendgenom, omogućila im je da naprave svoj model dvostrukog heliksa", kaže Brian Sutton s King's College London.
Pismo koje je Crick nakon toga poslao svom sinu nedavno je na aukciji prodato za 4,5 miliona eura. U njemu je struktura DNK opisana kao "prelijepa".
"Naučnici su znali da DNK mora imati neki način da se umnožava i prenosi genetske informacije sa starih ćelija na nove. Shvatili su da je to najvjerovatnije omogućeno time što je DNK formirana od dva lanca, koji se mogu podijeliti i zadržati iste genetske informacije i zatim stvoriti dvije nove, ali identične kopije istog genetskog koda", izvještava Tarek Bazley iz Dohe.
Struktura DNK postala je osnova za forenzičko istraživanje mjesta zločina. Može se koristiti za otkrivanje bolesti i urođenih mana.
O uzroku karcinoma
Tek je razumijevanjem strukture DNK omogućeno genetsko modificiranje kultura poput pamuka. Razvoj jeftinije i brže tehnologije za analiziranje nizova DNK znači da će se uskoro vršiti rutinska testiranja, koja će pomoći u otkrivanju ljudi najpodložnijih određenim bolestima.
Kat Arney iz britanskog Centra za istraživanje karcinoma kaže: "Karcinom je bolest koju uzrokuju defektni geni, tako da je sve - razumijevanje funkcionisanja i prenošenja DNK, te utjecaja gena, proisteklo iz ovog otkrića. To je potpuno promijenilo naše poznavanje uzroka karcinoma, kao i načina dijagnosticiranja i liječenja."
Opisivanje strukture DNK prije 60 godina označilo je početak naučne i tehnološke revolucije koja će, bez sumnje, znatno utjecati na budućnost.