Za meso i caklinu

Stomatolozi pacijentima preporučuju da na pregled u prosjeku dolaze dva puta godišnje, zavisno o tome u kakvom su stanju zubi. Zašto? Jer u međuvremenu radimo pregršt loših stvari. Neke od grešaka i loših stvari donosimo u nastavku teksta.

1. Presnažno četkanje
Koristite li tvrdu četkicu i jako stišćete dok perete zube, pozdravite se s caklinom. Prvo ćete izazvati preosjetljivost zubi, pa i razvoj karijesa. Umjesto tvrdih koristite meke četkice i nježno, kružnim pokretima, barem dvaput dnevno po dvije minute čistite zube. 
2. Kriva pasta za zube
Neke paste za zube imaju presnažno djelovanje. Zrnasta struktura može oštetiti caklinu i dovesti do problema sa zubnim mesom. 
3. Koristite zubni konac 
Zbog bakterija na zubima razvija se plak, koji uzrokuje oštećenje zubi i zubnog mesa, i to u roku od 24 sata. Čišćenje zubnim koncem jednom na dan nužno je za održavanje zdravlja. 
4. Gazirani napici 
Gazirana pića, neovisno jesu li dijetna ili ne, sadrže fosfornu kiselinu koja s vremenom može oštetiti zube. Ako već morate piti gazirano, pijte na slamku. 
5. Hrana koja ostavlja mrlje 
Zubna caklina je poput spužve. Sve ono što ostavlja mrlje na šoljici ili tanjiru, ostavit će i na zubima (naprimjer: kafa, čaj, kola, umaci, crveno vino) i s vremenom im dati žućkastu nijansu. Oprezno i s pastama za izbjeljivanje, ni one nisu blage prema caklini. 
6. Često nešto gricnete 
Svaki put kad nešto pojedete, posebno ako je puno šećera i škroba, bakterije koje se normalno nalaze u ustima stvaraju kiseline koje razgrađuju hranu. No, ove kiseline mogu oštetiti zube. Sirova hrana, poput povrća i voća, uz i nakon obroka, može pomoći. 
7. Koristite zube kao alat 
Otvarate li zubima vrećice, boce i odmotavate čvorove, može lako doći do napuknuća i ispadanja plombi. Nije pametno ni žvakati kocke leda, smrznute slatkiše i tvrde bombone. 
8. Zanemarujete problem 
Zubno meso koje krvari i hronično loš zadah upozoravaju na bolesne desni. Za borbu protiv lošeg zadaha pijte više vode jer voda i slina kontroliraju bakterije. Desni koje počinju krvariti moraju se dnevno nježno četkati, a nužna je i upotreba zubnog konca. Ukoliko simptomi traju duže od nekoliko dana posjetite stomatologa. 
9. Izbjegavate posjetu stomatologu 
Ne idete dvaput godišnje na kontrolu? Neki bi zbog bolesnih desni trebali i češće kod stomatologa – svaka tri mjeseca. 
10. Ne marite za njegu usana 
Ma kako zdrave zube imali, osmijeh će vam pokvariti suha i ispucala usta. Usne njegujte balzamom i unosite dovoljno tekućine.