Nekoliko prirodnih savjeta

Ne morate nužno uzimati tablete protiv bolova (analgetike) kako biste ublažili simptome glavobolje. Postoje i drugačiji načini, ovisno o uzroku same glavobolje. Donosimo vam nekoliko savjeta kako si možete pomoći kad vas stisne bol u glavi.

Kod glavobolja nema pravila! One jednako pogađaju muškarce i žene, mlade i stare. Dvije najčešće vrste glavobolja uključuju: tenzijske glavobolje koje uzrokuje mišićna napetost i glavobolje uzrokovane suženjem krvnih žila koje mozak opskrbljuju krvlju.
Ako tražite uzroke glavobolje, najčešće je riječ o stresu, prekomjernoj konzumaciji kofeina, alergiji, umoru, lošem držanju, naprezanju očiju i sinusitisu. S druge strane, postoje i mnogo ozbiljniji uzroci glavobolja.
Odmorite se i zaboravite na stres
Stres je jedan od glavnih uzroka glavobolje, a opuštanje napetih mišića može pomoći s ublažavanjem tenzijskih glavobolja. Osobe koje pate zbog ovakvog oblika glavobolje obično su preosjetljive na svjetlosne podražaje, ali i na zvukove. Pri tom je najbolji savjet: opustiti se u zamračenoj prostoriji s ugašenim televizorom, ali i mobitelom. Zatvorite oči, duboko dišite i opustite cijelo tijelo.
Vježbajte
Rezultati švedskog istraživanja iz 2011. godine pokazali su da redovna aerobna tjelovježba s jednakim uspjehom sprječava migrenske glavobolje kao i terapija opuštanja ili antiepileptik topiramat. Tajna je u endorfinima, hemikalijama koje se otpuštaju u mozgu prilikom vježbanja koje na prirodan način ublažuju bol.
Oblozi donose olakšanje
Probajte s toplim ili hladnim oblozima koji će ublažiti tenziju u mišićima glave, vrata i ramena, s obzirom da su oni najčešće povezani s nastupom glavobolje. Priuštite si topli tuš ili na vrat stavite topli oblog ako patite od tenzijskih glavobolja.
Oblog napravite tako da mali ručnik smočite vrelom vodom, ocijedite ga i preklopite na vrat ili pak ulijte vrelu vodu u plastičnu bocu. S druge strane, ako više volite hladne obloge, probajte s hladnim oblogom. Ako nemate medicinski paketić-oblog, poslužit će i vrećica smrznutog povrća koju možete zamotati u ručnik.
Akupunktura
Akupunktura se koristi više od 2.000 godina za mnoge tegobe. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, specifične akupunkturne tačke su povezane s unutarnjim putevima kroz koje teče energija. Stimulacijom tih tačaka sićušnim iglama pospješuje se protok energije te tako revitalizira tijelo.
Ova drevna kineska tehnika može pomoći i ublažiti migrene. Do tog su zaključka stigli istraživači Univerziteta u Berlinu. Naime, ispitanici koji su inače često patili zbog migrena rjeđe su razvijali glavobolju nakon mjesec dana akupunkturnih tretmana, a ovaj se učinak zadržao i tri mjeseca nakon prestanka tretmana.