Savjeti

Ponekad djeluje da nam je omiljeni izgovor "nemam vremena", zbog čega ne vježbamo, ne vodimo računa o ishrani i ne spavamo dovoljno. Na sreću, dokazano je da postoje načini da budete zdraviji za samo nekoliko minuta.

Ako ste prezauzeti i možete da odvojite samo malo vremena da se posvetite zdravlju svog tijela i uma, to vrijeme iskoristite do maksimuma.  
Sigurno ćete pronaći nekoliko minuta za brze, jednostavne i jeftine metode i aktivnosti za unapređenje vašeg zdravlja.  
Za jednu minutu: Nasmijte se  
Sve što je potrebno da bi se otpustio endorfin, koji razbija stres i opušta mišiće je 60 sekundi smijeha. Ako se smijete svaki dan, možete da se nadate da će vam šećer biti stabilniji, cirkulacija bolje i čak da ćete imati duži život.  
Za dvije minute: Kažite hvala 
Dvije male riječi zahvalnosti mogu da naprave veliku razliku. Ne samo da će se osoba kojoj se zahvaljujete osjećati dobro, već to dokazano unapređuje i vaše zdravlje (štiti srce, jača imuni sistem i doprinosi boljem spavanju).  
Za četiri minute: Dišite duboko  
Ne morate da budete stručnjak za meditaciju da biste znali da duboko disanje ima smirujuće dejstvo. Gdje god da ste možete da odvojite par minuta da udahnete kroz nos dok izbrojite do tri, zastanete kratko, i zatim izdahnete tri minute ili duže.  
Za pet minuta: Isprobajte kratko cirkularno vježbanje  
Čak i pet minuta, doduše malo aktivnijeg vježbanja, može značajno da pokrene metabolizam. Probajte da uradite neku vježbu koja uključuje skakanje 25 puta, zatim 20 čučnjeva, 15 sporih, kontrolisanih čučnjeva, deset sporih, kontrolisanih trbušnjaka i deset puta uradite skok iz skleka, ili osmislite sami svoju rutinu malo zahtjevnijih vježbi.  
Za deset minuta: Odrijemajte  
Ako ste pospani preko dana, nemojte odmah da kuhate kafu, nego se prvo opustite i zatvorite oči na nekoliko minuta. Samo deset minuta drijemanja dokazano poboljšava pamćenje, kreativnost i produktivnost. Ako pretjerate sa drijemanjem, osjećaćete se još usporenije kada se probudite.