BROJNI BENEFITI

Jabuke, osim za jelo, koriste se i kao bi se preradile u sirće te u jabukovaču.

Jabučno sirće ne sadrži hemikalije, a nastaje u procesu farmacije jabučnog soka uz pomoć bakterija octene kiseline. Octena i jabučna kiselina dat će sirćetu karakteristični kiseli i intenzivan okus i miris.

Jabučno sirće za liječenje bolesti počeo je koristiti još Hipokrat, 'otac medicine'. Od tada sve do današnjih dan ova jet tekućina zlatne boje poznata zbog svog blagotvornog djelovanja na naše zdravlje.

Preporučena dnevna količina iznosi jedna čajna kašika, a s obzirom na to da ima prilično intenzivan okus koji nekima ne odgovara, može se pomiješati s vodom. Osim toga, postoje i razni recepti za napitke s jabučnim sirćetom.

Što se zdravlja tiče, jabučno sirće u narodu je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Evo kod kojih sve tegoba pomaže te bi svaki dan trebali popiti jednu čajnu kašiku jabučnog sirćeta.

Višak kilograma

Jabučno sirće pomaže i kod mršavljenja. Ovo dokazuje i jedno istraživanje: učesnici koji su konzumirali su jabučno sirće tokom dana prosječno su unosili 275 kalorija manje od sudionika iz testne grupe. Razlog tome je što jabučni ocat pojačava naš osjećaj sitosti pa imate manju potrebu za hranom.

Bakterije i gljivice

U narodu je poznato kako jabučno sirće djeluje protiv antifungalno i antibakterijski. Ovo sirće sadrži polifenole koji navodno vežu slobodne radikale i imaju protuupalno djelovanje. Jabučni sirće također oduvijek koristiti za dezinfekciju rana i kože.

Probavni problemi

Jabučno sirće potiče probavu, a ako imate osjetljiv želudac, kašika sirćeta na dan može riješiti tvoj problem. Octena kiselina potiče stvaranje sline, želučane kiseline te također probavnih sokova - tačnije probavnih enzima tripsina i lipaza. Probava će tako biti učinkovitija, a umanjit će se problem sa žgaravicom, zatvorom i napuhnutošću.

Nestabilna razina šećera u krvi

Ako uživaš u hrani bogatoj ugljikohidratima, a imaš povišenu ili nestabilnu razinu šećera u krvi, dobro je da uzimaš jabučno sirće. Naime, sirće koji se konzumira u kombinaciji s ugljikohidratima povećat će osjetljivost na inzulin. Drugim riječima to znači da će inzulin djelovati intenzivnije, a stanice će moći iskoristi više šećera i ugljikohidrata. Rezultat toga bit će taj da ćeš osjećati manje umorno i imat ćeš više energije.

Česte prehlade i viroze

Osim navedenih vitamina i minerala, sirće sadrži i željezo, kalij, bakrov silicij te pektin. Radi toga je ova kiselkasta tekućina savršen 'booster' našeg imuniteta. Najbolje je kombinirati zdravu prehranu uz konzumaciju jabučnog sirćeta – na taj ćeš način najviše učinit za svoje zdravlje.