NIZ KOMPLIKACIJA

Možda ste nekada čuli da vam se tokom sna u usta mogu uvući pauci, ali to nažalost nije pravi razlog zašto bismo trebali zatvoriti usta dok spavamo.

Naime, dok spavamo ispuštamo razne zvukove i vibracije od disanja i otkucaja srca do okretanja i pričanja u snu, a sve to signalizuje paukovima da se trebaju držati podalje.

Ipak, spavanje s otvorenim ustima može uzrokovati cijeli niz zdravstvenih problema. Disanjem na usta možemo uzrokovati više problema. Prema stručnjakinji iz kompanije Winstons Beds Rebecci Swain, spavanje s otvorenim ustima može dovesti do lošeg zadaha i hrkanja.

Razlog zašto može uzrokovati loš zadah je taj što disanje na usta utječe na protok sline što obično održava vaša usta čistima. Također, može izazvati hrkanje jer zrak udari u stražnji dio glave grla uzrokujući ogromne vibracije.

Međutim, to nije sve. Istraživači su otkrili da disanje na usta može uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije. Prema studiji koju je objavio BioMed Research International, oni koji su disali na usta imali su više naslaga na zubima od onih koji su disali na nos.

Hronično disanje na usta također može izazvati "pustoš" u vašim desnima jer može isušiti oralno tkivo što može dovesti do upale ili iritacije. Na kraju, studija objavljena u ACTA Otorhinolaryngologica Italica također je otkrila da postoji veza između disanja na usta i nepravilnog položaja zubi.

Zbog toga, stručnjaci za spavanje preporučuju da stavite jastuk ispod brade kada spavate na boku kako bi vam čeljust bila zatvorena. Međutim, ako to ne pomogne, ljekar Roger Henderson je jednom prilikom istaknuo da bi bilo poželjno koristiti fiziološku otopinu u spreju te spavati na leđima s dodatnim jastukom za podupiranje glave.