POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Jednostavna vježba od samo osam minuta mogla bi imati značajan utjecaj na vaše zdravlje, pokazalo je novo istraživanje.

Radi se o vježbi tzv. zidni čučanj, a prema rezultatima istraživanja ona pomaže sniziti krvni pritisak brže od kardio treninga. Visok krvni pritisak često se naziva "stanjem tihog ubice" jer su njegovi simptomi rijetko uočljivi.

Uporni visoki krvni pritisak dodatno opterećuje vaše krvne sudove, srce i druge organe i može povećati rizik od ozbiljnih stanja kao što su bolesti srca, srčani udari i moždani udar. Prema British Heart Foundation, više od jedne od četiri odrasle osobe možda ne zna da ima to stanje.

Nedavna studija objavljena u British Journal of Sports Medicine sugerira da izometrijske vježbe poput statičkih zidnih čučnjeva mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Izometrija se odnosi na bilo koju vrstu vježbe koja drži tijelo u jednom položaju, jačajući mišiće bez korištenja pokreta.

Istraživački tim je uporedio niz različitih oblika vježbi i otkrio da su zidni čučnjevi efikasniji u snižavanju krvnog pritiska od trčanja, treninga sa tegovima i HIIT treninga(intervalni trening visokog intenziteta).

Otkrili su da oko osam minuta izometrijske vježbe, tri puta sedmično, može dovesti do smanjenja krvnog pritiska.

Ako vam zvuči teško držanje na zidu osam minuta - ne brinite. Istraživanje pojašnjava da trebate izdržati u ovom položaju dva minuta i da se odmarate dva minuta, ponavljajući četiri puta.