DVOSTRUKA KORIST

Jedan od najvažnijih koraka koje treba poduzeti za zdrav organizam cjelini – od crijeva, srca, mozga pa čak i do kože – je davanje prioriteta zdravoj prehrani. Srećom, postoji mnogo namirnica koje mogu istovremeno ciljati niz problema.

U stvari, postoji jedan orašasti plod koji bi mogao biti podjednako dobar za vašu kožu kao i za vaš mozak, a to su orasi. Kako se ispostavilo, orasi su hrana bogata nutrijentima koja može ponuditi brojne prednosti, uključujući blistavu kožu, ali i zdraviji mozak.

Dermatolozi preporučuju orahe kao odličan izvor omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline (ALA). Ove zdrave masti igraju ključnu ulogu u održavanju barijerne funkcije kože, ključnog dijela zadržavanja vlage i sprečavanja infiltracije iritansa. To, zauzvrat, doprinosi glatkoj, hidratiziranoj koži, smanjujući vjerovatnoću problema kao što su suhoća i ekcem.

Orasi su bogati antioksidansima poput vitamina E i polifenola. Antioksidansi štite kožu od oksidativnog stresa uzrokovanog faktorima iz okoline kao što su UV zraci i zagađenje. Oksidativni stres može dovesti do preranog starenja, uključujući bore i gubitak elastičnosti kože.

Protuupalna svojstva oraha dodatno povećavaju njihove prednosti za kožu. Kombinacija omega-3 masnih kiselina i antioksidansa pomaže u borbi protiv upala, ključnog faktora u različitim kožnim stanjima, uključujući akne, psorijazu i ekcem. Pored toga, prisustvo cinka u orasima podržava zacjeljivanje kože i pomaže u upravljanju upalnim stanjima kože, što ih čini vrijednim dodatkom dijeti koja je pogodna za kožu.

Međutim, potrebno ih je umjereno konzumirati jer prekomjerno uživanje u orasima može dovesti do prekomjernog unosa kalorija, jer su bogati mastima.

Antioksidansi u orasima pružaju zaštitni štit za pamćenje pa čak i povećavajući snagu pamćenja. Osim toga, oni su zaslužni za ubrzanje obrade informacija, pokazujući njihov potencijal da podrže kognitivne funkcije.