PROMJENE U ORGANIZMU

Iako je skoro nemoguće eliminirati sav šećer iz prehrane, kad smanjite njegov unos, možete uočiti simptome poput umora, promjena raspoloženja i glavobolje.

Konzumiranje previše šećera povezano je s mnogim od vodećih uzroka smrti, uključujući bolesti srca, određene vrste raka i dijabetes tipa 2, između ostalog. Ipak, ključna fraza ovdje je "previše". Šećer može biti dio zdrave, uravnotežene prehrane – na kraju krajeva, primarni izvor goriva našeg mozga je glukoza. Zdravstveni problemi nastaju samo kada jedete više šećera nego što vam je potrebno.

Iako bi bilo nevjerovatno teško eliminirati sav šećer iz svoje ishrane jer se sve namirnice s ugljikohidratima razgrađuju u šećer u tijelu koje koristi kao energiju, pametno je fokusirati se na smanjenje unosa dodanih šećera. Dodani šećeri su oni koji se prirodno ne nalaze u cjelovitoj hrani, poput voća i povrća.

Neki od početnih simptoma povlačenja šećera uključuju: glavobolje, promjene raspoloženja, umor, vrtoglavice i lošu koncentraciju.

Hronični visoki unos šećera uzrokuje da vaše tijelo oslobađa mnogo inzulina, što može dovesti do inzulinske rezistencije — stanja u kojem stanice ne reagiraju dobro na inzulin i, kao što ime govori, postaju otporne na njega. Uklanjanjem šećera, nivoi inzulina postaju stabilniji, smanjujući rizik od razvoja insulinske rezistencije i pomažu u ukupnom metaboličkom zdravlju.

Kada prvi put izbacite šećer iz ishrane, verovatno ćete se osećati razdražljivo i nervozno. Dok početni 'visok šećer' može dovesti do privremenog poboljšanja raspoloženja, kasniji pad šećera u krvi može dovesti do pada raspoloženja, potencijalno povećanja osjećaja anksioznosti.

Zajedno s holesterolom, vaše tijelo proizvodi supstancu zvanu triglicerid, koja je poput "pahuljaste" masnoće u krvi koja može dovesti do blokada i niza drugih srodnih problema. Trigliceridi su oblik skladištenja viška šećera, pa tako smanjenje šećera može smanjiti vaše razine triglicerida može pomoći u održavanju vašeg tickera u dobroj formi.

Isključivanje šećera iz vaše ishrane prirodno smanjuje vaš ukupni kalorijski unos, a unos manjeg broja kalorija potencijalno može dovesti do gubitka težine. Smanjenje unosa šećera može smanjiti i rizik od hronične upale, potencijalno smanjujući rizik od ovih hroničnih stanja.

Kada prvi put isključite slatke namirnice, uobičajeno je da se osjećate umorno ili letargično, jer se tijelo u početku može boriti da stvori energiju bez dnevne doze šećera. Štaviše, visok unos šećera često dovodi do brzog povećanja energije praćenog strmim padom.