NEPRIJATELJ ZDRAVLJA

Svi volimo slatko, ali nismo svjesni kako je šećer veliki neprijatelj našeg zdravlja. Nakon što ga izbacimo iz prehrane, događaju se značajne promjene

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko spomenutih namirnica.

Njihovim izbacivanjem iz prehrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje, a lako ćete ih zamijeniti prirodnim zamjenama za šećer poput meda, stevije ili javorova sirupa.

Naravno, lakše je reći nego učiniti. Međutim, bitno je samo donijeti odluku, a jednostavnim rezom, odnosno izbacivanjem šećera, spriječit ćete većinu štete koju on stvara, dok dugoročni učinci mogu biti impresivni.

Šta se događa nakon prve sedmice?

Nakon što prestanete konzumirati šećer na samo sedam dana, u vašem tijelu dogodit će se jedna od dvije stvari.

- Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, vjerojatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je naposljetku ovisnost, a većine ovisnosti ne možemo se riješiti ako prije toga ne osjetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih sedam dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osjetiti žudnju za šećerom, anksioznost, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te se posljedice obično smanjuju već nakon prve sedmice, ali ovisno o nivou ovisnosti o šećeru, mogu potrajati dodatnih sedmicu ili dvije.

Ako je vaš unos šećera umjereniji i ako ste se prebacili na prehranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebali biste se početi osjećati prilično dobro.

Bit ćete manje spori, količina energije tokom dana bit će stabilnija, a popravit će se i vaše raspoloženje.

Šta nakon mjesec, a šta nakon godinu?

Nakon mjesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umjesto toga pojačat će se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite cijelu godinu bez procesiranih šećera, poboljšat će vam se zdravlje. Tijelo će vam se prilagoditi na funkcioniranje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo vjerovatno izgubit ćete i kilograme. Napominjemo da u sklopu takva životnog stila možete s vremena na vrijeme priuštiti nešto slatko. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u prehranu ubacite slatku iznimku, to vas ne bi trebalo omesti na vašem putu.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promjene koje će vam se zbog toga dogoditi.

1. Vaša će se tjelesna težina stabilizirati

Ovisnost o šećeru je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite puno procesiranih šećera, koji se nalaze u masnoj i brzoj hrani te jelima s visokim udjelom ugljikohidrata. Ako se skinete sa šećera, tijelo će vam biti zahvalno jer se neće morati boriti s neželjenim dodatnim kalorijama. U početku ćete osjećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od umjetnih šećera, prestat ćete stalno osjećati glad, gubit ćete kilograme i vaša će se težina stabilizirati.

2. Imat ćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koji sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo podigne. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tijela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na taj način izbjeći ćete velike uspone i padove šećera u krvi, zbog kojih se zapravo i osjećate umorno.

3. Koža će vam biti zdravija i ljepša

Nije tajna da šećer pogoršava akne i prištiće, a često ih i uzrokuje. Ako ih se ne možete riješiti uz svesrdnu pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminirate šećer iz prehrane jer je moguće da vaš problem s prištićima zapravo dolazi iznutra. Mnogi ljudi koji su to napravili potvrđuju da im je koža brzo postala čišća, ljepša i zdravija.

4. Probava će vam postati redovna

Naš probavni sistem najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica, u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u vašem probavnom sistemu. Želudac i crijeva lakše će probavljati sve što jedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor postat će samo sjećanje.

5. Prestat ćete željeti šećer

Vjerovali ili ne, možete se riješiti želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u okusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mjesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadit će vas koliko je zapravo slatka.

Izvor: Faktor/Zadovoljna.hr