Revolucija u medicini

Fondacija Bill & Melinda Gates uložila je 42,5 miliona maraka u američku biotehnološku firmu Micron Biomedial za razvoj masovne primjene cjepiva bez korištenja injekcija.

Nova tehnologija utemeljena je na primjeni cjepiva flasterima s topivim mikroiglama. Svjetski zdravstveni stručnjaci već dugo zagovaraju ovu tehnologiju zbog potencijala da poveća broj cijepljenih ljudi protiv smrtonosnih bolesti.

Jednostavnije ga je transportirati i primijeniti nego tradicionalna cjepiva, naročito u siromašnijim zemljama, gdje je i dalje izazov cijepljenje većine djece. Međutim, prepreka je povećanje proizvodnje.

Na testnom cijepljenju odraslih i novorođenčadi u Gambiji ove godine Micronova tehnologija cjepiva protiv ospica i rubeole pokazala se jednako sigurnom i efikasnom kao i tradicionalna, te je proizvela sličan imunosni odgovor. Cjepivo je proizveo Indijski serumski institut.

Tehnologija bi "mogla pomoći u otklanjanju ključnih prepreka pri iskorjenjivanju ospica i rubeole na globalnoj razini", rekao je James Goodson, viši naučnik u odjelu za imunizaciju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Micronovoj partnerskoj instituciji.

Otklanja potrebu za hladnim mostom pri transportu, a za upotrebu nije potreban zdravstveni stručnjak. Mogla bi pomoći i onima sa strahom od igle, rekli su iz Microna.

Finansiranje će omogućiti razvoj proizvodnje desetak miliona flastera godišnje za veća klinička testiranja i širu upotrebu.