Savjeti za ljepotu

Umor, dehidracija i nezdrav život lako se vide u očima ili, tačnije, ispod očiju.

Otečene, umorne oči u kombinaciji s podočnjacima mogu izmijeniti vaš izgled poput loše oblikovanih obrva.

Obično nastaju nakon neprospavane noći, stresne i burne radne sedmice, strogih dijeta, alergija, stresa. Sve to utiče na to da se tečnost nakuplja ispod očiju i da nastaju one mrske vrećice. Možda vam ponekad djeluje nemoguće, ali taj je problem lako riješiti.

Promjene u stilu života i prelazak na zdraviju ishranu mogu trajno promijeniti stanje nabolje.

Krenite od spavanja
Ako se budite natečeni, posebno u predjelu očiju, probajte promijeniti nešto u načinu spavanja.

Spavajte na leđima ili dodajte još koji jastuk da podignete malo glavu, da se tečnost ne bi zadržavala na licu i ispod očiju.

Obična voda ne samo da će vam donijeti mnogo drugih dobrobiti nego će vam pomoći i da smanjite podočnjake. Pijte je što više tokom dana, bilo da je zima ili ljeto. Odmah po ustajanju popijte čašu vode (poželjno s limunom).

Nosite flašicu sa sobom gdje god krenete. Pijuckanje će vam prijeći u naviku. Neka vam blaga limunada bez šećera uvijek stoji u frižideru.

Čašica više
Usporite sa zabavama, neprospavanim noćima i alkoholom. Postoji mnogo dobrih načina da se zabavite koji ne uključuju čašicu više i ostajanje poslije ponoći radnim danima. Uz to, obično pohrlimo i za slanim grickalicama, pa kad saberete alkohol i so, možete samo reći "dobro jutro, podočnjaci".

I ne dirajte lice, posebno ne nos i oči. To su osjetljivi dijelovi tijela. Čak i ako su suhi ili vas svrbe, ne trljajte ih naglo. Radije ih operite ili pređite kuglicama vate natopljenim u hladnu vodu. Prebrišite oči nježno, bez trljanja.

Trepćite
Kada dođete na posao, trepćite malo češće. Naime, kad spavate, ne trepćete, pa i to jednim dijelom dovodi do nakupljanja tečnosti ispod očiju. Kad ustanete, brzo trepćite 30 sekundi. To vam može pomoći da ublažite podočnjake.

Vrećice čaja
Kofein utiče na skupljanje kože kada ga nanesete površinski. Zato se stavljaju vrećice čaja na oči. Preporučuje se zeleni čaj, jer ima protuupalno djelovanje. Samo pokvasite dvije vrećice zelenog čaja u hladnoj vodi i stavite na oči na 5 minuta.

Krastavci
Krastavci se koriste iz nekoliko razloga: Sadrže vitamin C, kofeinsku i silicijsku kiselinu, pa spriječavaju zadržavanje vode i otekline.

Rashladite kriške krastavca u frižideru i držite na očima deset minuta. Na isti način iskoristite kolutiće krompira.

Mlijeko
Mlijeko je također dobro, jer sadrži aminokiseline i vitamine A i D, korisne za lijepu kožu. Samo natopite dvije kuglice vate u hladno mlijeko, ocijedite, pa stavite na oči i držite desetak minuta.

Zamrznite kašiku
Uzmite dvije metalne kašike, smočite ih pod mlazom vode i odmah stavite u zamrzivač. Ujutro ih izvadite i stavite okrugli dio kašike na kapke barem na pet minuta prije nego što se počnete spremati za posao. Hladnoća će smanjiti otečenost i relaksirati osjetljivo područje oko očiju, piše Grude.com.