U želji da prije svega kroz trudnoću prođete zdravi te da svojoj bebi osigurate sve što je potrebno, nastojte se držati uputa doktora.

 Ali, uvijek smo okruženi i raznim pričama i savjetima koje ne želimo odmah odbaciti, ali koji nam bace tračak sumnje.

Donosimo vam 6 'upitnih' stvari koje ipak možete raditi i u drugom stanju.

... jesti sushi

Kad idući put osjetite želju za sushijem, slobodno se počastite! Sushi koji možete kupiti u trgovinama zamrznut je i u njemu nema bakterija i parazita, a isto vrijedi i za restorane na dobru glasu.

... sunčati se

Nema razloga da svih devet mjeseci provedete drhtureći u hladu! Smijete se izložiti suncu, samo pazite da je na koži uvijek novi sloj kreme za zaštitu od sunca, i to sa ZF 30 ili više. Naravno, ne zaboravite piti velike količine vode.

... obojiti kosu

Pramenovi su spas! Ovakav način bojenja nije štetan, jer boja ne dodiruje tjeme. Čak i sa klasičnim bojenjem rizik je jako nizak, ali ipak pričekajte da prođe prvih 12 sedmica trudnoće tokom kojih će se razviti nervni sistem vašeg djeteta.

... letjeti

Ako nemate komplikacije u trudnoći, avionom možete letjeti sve do 36. sedmice trudnoće (iako se svakako morate posavjetovati sa ginekologom ako ste prešli 28. sedmicu). Ali, tokom leta trebali biste se kretati koliko je moguće i piti dovoljno tekućine.

... uživati u siru

Prilikom konzumacije većine vrsta sira izlažete se riziku od listerioze, koja bi mogla naškoditi vašem djetetu. Ali, ako su sirevi pasterizirani i bez kore, onda ih možete jesti. Isto tako, ako su kuhani, ubijene su sve bakterije. Drugim riječima – neka se pečeni camembert nađe na vašem meniju!

... piti kafu

Ključno je ograničiti unos kafe u organizam, pa nemojte da to bude više od 200 mg (u prosjeku dvije šoljice) na dan. Ili, još bolje, prebacite se na beskofeinsku kafu. Previše kofeina može pridonijeti maloj porođajnoj težini djeteta.