Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je na Kosovu zabilježen drugi slučaj smrti pacijenta kod koga je potvrđeno da je bio zaražen virusom pandemijskog gripa H1N1.

Pacijentkinja s inicijalima H. H. (1978), umrla je danas na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Kosova u Prištini.

Pacijent je u bolnicu hospitalizovan 18. novembra, a prije dolaska na Klinici bio je liječen osam dana od strane liječnika u Prizrenu.

Dr. Shemsedin Dreshaj, direktor Infektivne klinike objašnjava, da je pacijent na Infektivnu kliniku došao u veoma ozbiljno kliničkom stanju, sa znakovima kardiovaskularne influence, sa pleuropneumonijom na lijevoj i upalom pluća na desnoj strani.

Pacijent je cijelo vrijeme bio liječen s Tamiflu-om, antibioticima, oksigjenoterapijom, kao i ostalim vidovima terapije.

Pacijent je nakon ponoći u četvrtak, zbog kontinualnog pogoršanja situacije prebačen na respirator na Infektivnoj klinici.

Unatoč prepisnoj terapiji, situacija pacijenta se iznenadna pogoršava u subotu u 9 časova  i 50 minuta i završava se smrću s kliničku dijagnozom kardiorespiratornog akutnog gripa.

Ministarstvo zdravlja i liječnici pozivaju građane da se, čim primjete sumnjive znakove gripe, jave liječniku, jer kasnim javljanjem dovode u lošu situaciju njihovo daljnje liječenje.

Ministarstvo je uputilo saučešće obitelji žrtve i pozivaju građane da provodei mjere prevencije protiv gripe.