Oralna higijena je područje koje inače ljudi uzimaju zdravo za gotovo, misleći da znaju sve o tome »kako prati zube« i koju četkicu koristiti. No stvarnost govori drugačije: karijesi, upale desni i općenito parodontalna bolest, tj. upala zubnih tkiva među najraširenijim i najčešćim su bolestima današnjice.

Naučno je dokazano da nepravilna/nedovoljna oralna higijena utječe na cijeli organizam: bakterije koje se nalaze u upaljenim desnima krvlju putuju po cijelom organizmu i dovode do povećanog rizika za nastanak sljedećih ozbiljnih stanja: infarkta, moždanog udara, plućnih bolesti, niže porođajne težine novorođenčeta. 

Posebno je značajna činjenica da je upalu desni i njezine eventualne komplikacije uz samo malo truda i znanja moguće spriječiti. Samo pravilnom oralnom higijenom i ispravnim sredstvima moguće je zaustaviti daljnji tijek bolesti i poboljšati zdravlje zuba i desni!

Zdrave desni ne krvare!

Krvarenje iz desni znak je njihove upale. Bakterije se stalno talože na zube i desni, stvarajući mekanu zubnu naslagu (plak) koja postaje sve deblja, svojim otrovima napada zubna tkiva i uzrokuje njihovu upalu. Radi sastojaka sline, mekane zubne naslage mogu postati vapnenaste, što se na zubima vidi kao zubni kamenac. Na zubnom kamencu mekane zubne naslage se još brže nakupljaju. U našim ustima postoje brojna teže dostupna mjesta na kojima se upala često razvije:

• međuzubni prostori
 
• rub desni tj. prostor između zuba i desni,

• područja ispod mostova i

• oko implantata.

Jedini način da spriječimo upalu desni je temeljito mehaničko čišćenje zubnih naslaga, uz pomoć zubne četkice, međuzubne četkice ili zubnog konca. Najveću pogrešku možemo napraviti ako krvarenje i upalu na vrijeme ne saniramo, jer tada neliječena upala desni zahvaća dublji dio parodonta. To je situacija kada između zuba i desni nastaju parodontalni džepovi. Zubi mogu postati duži, osjetljiviji ili se početi micati. Upala zubnog mesa uobičajeno napreduje bez ikakvih bolova i na kraju možemo izgubiti svoje zube. Pritom se često pojavljuje neugodan zadah iz usta.

Bitno je napomenuti da postoje i određeni faktori koji pogoršavaju stanje desni: stres, pušenje, šećerna bolest, hormonske promjene ili čak nasljedna predispozicija.

Pravo pomoćno sredstvo

Dobra oralna higijena nema ništa zajedničko s čestim pranjem zuba. Bitno je temeljito odstraniti uzročnike upale zubnog mesa – zubne naslage. O temeljitom čišćenju zuba govorimo samo onda kada zubne naslage odstranimo sa svih teže dostupnih mjesta koja su podložna razvoju upale.  Zato je u borbi za zdrave zube i desni bitno znati izabrati pravu zubnu četkicu.                                         
                            
Kakva mora biti idealna četkica za zube?

Kod izbora zubne četkice najvažnija su njezina vlakna, kao i mala glava četkice. Tvrdoća četkice ovisi o tvrdoći vlakana. Što su deblja vlakna, to je četkica tvrđa. Vlakna tvrdih četkica su predebela i pretvrda da bi mogla očistiti teže dostupna mjesta (između desni i zuba) na kojima se plak gomila i gdje nastaje upala. Obično se tada koristi prejaki pritisak tijekom četkanja, što dovodi do pomicanja desni od zuba i pojave ogoljelih zubnih vratova (slika 2), koji postaju osjetljivi, što se osjeća kao lagana bol u dodiru s toplim i hladnim.

Predebela vlakna tvrdih četkica ne ulaze u prostor između zuba i desni, te se mora koristiti jači pritisak kod četkanja, što dovodi do pomaka desni i pojave ogoljelih zubnih vratova. 

Zato idealna četkica za zube mora imati što je moguće više tankih, mekanih i gusto postavljenih  vlakana. Tanka gusta vlakna puno lakše uđu u teže dostupna područja između zuba i desni i temeljito odstranjuju zubne naslage, pri čemu nije potrebno koristiti snažan pritisak te desni ostaju neoštećene.