ISTRAŽIVANJE U FRANKFURTU

Naučnici su identificirali mogući uzrok zbog kojeg je zaraza omicron varijantnim sojem blaža od zaraze ostalim varijantama koronavirusa.

Istraživanja su pokazala da je omikron osjetljiviji na imunološku reakciju ljudi od delta varijante, objavili su istraživači iz Njemačke i Velike Britanije u časopisu Cell Research.

- U istraživanju prvi put je objašnjeno zašto infekcije omikronom rjeđe izazivaju teške oblike bolesti - kazao je Martin Michaelis iz Odjela za bionauku pri Univerzitetu u Kentu, čiji je tim proveo ovo istraživanje u Univerzitetskoj bolnici u Frankfurtu.

- Izgleda da omikron, suprotno od delte, ne uspijeva spriječiti zaražene ćelije da proizvode i luče interferon - prirodni protein zaslužan za imunološki odgovor koji je prisutan u svim ljudskim ćelijama.

Zaražene ćelije proizvode interferon. Pojednostavljeno, ove tvari služe kao glasnici koji, između ostalog, informiraju ostale ćelije o prisutnosti virusa.

Delta se, po ovom istraživanju, pokazala "uspješnijom" od omikrona kada je posrijedi sposobnost ćelija da blokiraju proizvodnju interferona.

Interferon je važan za nespecifičan imunološki odgovor, odnosno za vrlo brzu i općenitiju reakciju imunološkog sistema u borbi protiv patogena.

Nespecifični imunološki odgovor treba razlikovati od specifičnog kojem je potrebno više vremena da se aktivira.