PREOKRET U ISTRAŽIVANJIMA

Novo istraživanje naučnika pokazalo je da sunčeva svjetlost deaktivira virus korona osam puta brže u eksperimentalnim uvjetima nego što je bilo predviđeno teoretskim modelima, što daje tračak nade da je moguć preokret u pandemiji.

Stručnjak za mehanički inženjering sa Univerziteta California Paolo Luzzatto-Fegiz je, naime, analizirao studije iz prošle godine koje su proučavale efekte različitih oblika ultraljubičastog zračenja i tom prilikom utvrdio značajne razlike.

- Teorija pretpostavlja da deaktivacija djeluje tako što UVB pogađa RNK virusa i tako je ošteti - naveo je on, piše Science Alert.

Inače, sunčeva svjetlost sadrži tri tipa ultraljubičastih zraka: UVA, UVB i UVC.

Prvi je tip kog čini najveći dio ultraljubičastog zračenja koje stiže do Zemljine površine, a u pitanju su duži talasi koji nemaju dovoljno energije da izazovu veće probleme. UVB talasi srednjeg dometa mogu da ubiju mikrobe i izazovu opekotine na ljudskoj koži.

Sa druge strane, UVC se sastoji od kraćih, snažnijih talasnih dužina svjetlosti, za koji se ranije pokazalo da inaktivira viruse kao što je SARS-CoV-2, a koji izaziva COVID-19.

Međutim, ovaj tip ultraljubičastog zračenja obično ne dođe u kontakt sa Zemljinom površinom zahvaljujući ozonu u atmosferi koji ga filtrira.

Eksperimentalna studija u julu prošle godine provjeravala je snagu UV zračenja na SARS-CoV-2 u simuliranoj pljuvački i pokazala da se virus inaktivira za manje od 20 minuta.

Sljedećeg mjeseca objavljena je i teorija koja je sugerisala da bi sunčeva svjetlost mogla da postigne isti efekat.

Zaključak tog drugog istraživanja je bio da je SARS-CoV-2 tri puta osjetljiviji na UV zračenje na sunčevoj svjetlosti nego virus gripe tipa A, dok se najveći dio čestica virusa korona inaktivirao poslije samo pola sata izloženosti ljetnjoj sunčevoj svjetlosti. S druge strane, pod zimskom sunčevom svjetlošću virus je danima mogao da preživi.

Istraživači smatraju da je moguće da, umjesto da djeluje direktno na RNK, UVA zračenje može u uzajamnom dejstvu sa molekulima da djeluje tako da ubrzava inaktivaciju virusa.

Ova studija sugerirae i da bi UVA zraci mogli da se iskoriste za opremu kao što su sistemi za prečišćavanje vazduha a da bi se osiguralo jeftino i energetski efikasno sredstvo za smanjenje širenja virusnih čestica.